Τουρκία: Προκλητικά δημοσιεύματα αμφισβητούν την κυριαρχία 21 ελληνικών νησιών του Αιγαίου

Δεν έχει τελειωμό η προκλητική ρητορική από την Τουρκία για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, καθώς τουρκικές εφημερίδες αμφισβητούν με δημοσεύματά τους, για άλλη μια φορά, την κυριαρχία τουλάχιστον 21 νησιών.

Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, με δημοσίευμά της αναφέρεται στην στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από τη δεκαετία του 1960, 21 από τα 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς έχουν οπλιστεί από την Ελλάδα. Μεταξύ των στρατιωτικοποιημένων νησιών είναι η Κρήτη, η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Ρόδος και η Λέσβος. Αποφασισμένη να μην θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, η Άγκυρα λέει ότι θα διατηρήσει τη στάση της στην ατζέντα εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι τα νησιά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, έχουν οπλιστεί.

Εκτός από τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού, η Ελλάδα δρα ενάντια στο διεθνές δίκαιο διατηρώντας ένοπλες δυνάμεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων των έξι κρατών του 1914 και μιας άλλης συμφωνίας που υπογράφηκε το 1932».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης. Μέσα σε αυτά είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος κ.α.

Επίσης, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα MILLIYET γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Με πληροφορίες από: Yeni Safak / Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters