Τουρκία: Ρατσιστικές επιθέσεις σε Αρμένιους

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 Oι επιθέσεις εναντίον των Αρμενίων στην περιοχή των Ψωμαθειών της Κωνσταντινούπολης, αρχίσουν να προκαλούν ανησυχίες στους Αρμένιους. H Ηürriyet έκανε πρώτο θέμα την υπόθεση με τίτλο «τι συμβαίνει στα Ψωμαθειά».
Τον τελευταίο μόνο μήνα, στην ίδια περιοχή έγιναν τέσσερις παρόμοιες επιθέσεις. Η 86 ετών Μαρίζα Κιουτσούκ, δολοφονήθηκε από αγνώστους τον προηγούμενο μήνα . Άλλες τέσσερις ηλικιωμένες Αρμένισσες γυναίκες, είτε ξυλοκοπήθηκαν είτε κάποιοι προσπάθησαν να τις απαγάγουν.
Το γεγονός έχει προκαλέσει συναγερμό στην τουρκική αστυνομία καθώς υπάρχουν υποψίες για δράση ρατσιστικής συμμορίας που προσπαθεί να εκδιώξει από την περιοχή των Ψωμαθειών, που στην πλειοψηφία ζουν Αρμένιοι.
Ήδη η διασπορά στις ΗΠΑ με επιστολές της ζητά την παρέμβαση των ΗΠΑ στο θέμα .
Η τουρκική εφημερίδα με τίτλο “ Tι συμβαίνει στα Ψωμαθειά;» αναρωτιέται το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές και αναφέρει πως «η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν είναι αργά».
Στα Ψωμαθειά, ζούσαν κάποτε χιλιάδες ομογενείς, όπου εκδιώχθηκαν κυρίως  το πογκρόμ που οργάνωσαν οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη, στις 6-7 Σεπτεμβρίου του 1955.