Τουρκία: Τα «παιχνίδια» με την Ελλάδα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και το σενάριο πρόωρων εκλογών

Σε φάση λεπτής και εξαιρετικά εύθραυστης ισορροπίας εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους στην Τουρκία: από τις αντιδράσεις των «τρίτων», μέχρι την κατάσταση της σαθρής τουρκικής οικονομίας, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» και ο ανταποκριτής της στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία δια του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε κάποια μικρά δείγματα διόρθωσης της εκρηκτικής ρητορικής της απέναντι στην Ελλάδα, ώστε να μείνουν ανοικτοί έστω κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας για να αποφευχθούν μείζονες κρίσεις.

Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ήταν δύσκολο η Άγκυρα να συνεχίζει μια ρητορική αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας που είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως και να απειλεί με αλλαγή συνόρων.

Συντηρούν τους υψηλούς τόνους τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα ωστόσο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – από το κρατικό πρακτορείο Anadolu που δημοσίευσε εκ νέου χάρτη με τα ελληνικά νησιά που κατά την Τουρκία πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν μέχρι και την Sabah που ανέφερε ότι ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα προσκομίσει φάκελο με τις «ελληνικές παραβιάσεις» των Διεθνών Συνθηκών – συντηρούν τους υψηλούς τόνους.

Πάντως στην Άγκυρα – πάντα κατά την «Καθημερινή» – δεν πέρασε απαρατήρητη η «ομοβροντία» των δηλώσεων από ΕΕ, Βερολίνου, Παρίσι και Ουάσινγκτον που καταδικάζουν την τουρκική προκλητική ρητορική.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Μανώλης Κωστίδης, κρίσιμος παράγοντας στην αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης θεωρείται η συνάντηση του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και στην οποία μετείχαν ο Ιμπραήμ Καλίν, ο σύμβουλος του Γερμανού καγκελαρίου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, Στίβεν Λάβγκροουβ, και ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Ερερά.

«Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να παίρνει τα μηνύματα των μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχετικά με τις σχέσεις της Αγκυρας με την Αθήνα», γράφει η «Καθημερινή».

Στην Άγκυρα πάντως – όπως φάνηκε και από την δήλωση Ερντογάν ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως «κομπάρσος» ξένων δυνάμεων – φαίνεται να εδραιώνεται η αντίληψη ότι οι «ξένοι» έχουν βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία. Χαρακτηριστικά ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet, Aμντουλκαντίρ Σελβί, που θεωρείται πως έχει τις πιο καλές πληροφορίες από την κυβέρνηση Ερντογάν, σε άρθρο του υποστήριξε ότι «oι ΗΠΑ υποκινούν την Ελλάδα και θέλουν να μας μπλέξουν σε πόλεμο, αλλά η Τουρκία δεν θα πέσει σε αυτή την παγίδα που έχει καταστροφικό τέλος».

Φημολογία για capital controls ή και χρεοκοπία

Πολιτικοί αναλυτές που επικαλείται ο Μανώλης Κωστίδης, εκτιμούν πως άλλος ένας λόγος που η Άγκυρα προσωρινά «πατάει φρένο» στη ρητορική των διεκδικήσεών της απέναντι στην Ελλάδα, είναι πως θέλει να προσεγγίσει τις χώρες της Δύσης και η Αθήνα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας στο ζήτημα αυτό. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει άμεση ανάγκη από το «ζεστό χρήμα» της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, καθώς πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι της χώρας μιλούν για ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ήδη υπάρχουν έντονες φήμες για επιβολή capital controls σε περίπτωση που δεν ληφθούν άλλα μέτρα.

«Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox της Τουρκίας υποστηρίζει πως αυτές τις ημέρες υπάρχει έντονη κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Νουρετίν Νεμπατί και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου. Σε μια σύσκεψη που έγινε μεσάνυχτα, πριν από 15 ημέρες, υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν, ο κ. Καβτζίογλου φέρεται να ζήτησε την άμεση επιβολή κλιμακούμενων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις καταθέσεις, καθώς στην κεντρική τράπεζα θεωρούν πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα συνεχιστεί και τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι περιορισμένα. Ο κ. Νεμπατί δεν έδωσε την έγκρισή του για έκτακτα μέτρα, ζητώντας τη συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής, που έχει όμως εκτινάξει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 75%», γράφει η «Καθημερινή».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έμπειροι αναλυτές επιμένουν πως ο κ. Ερντογάν το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές, καθώς τονίζουν πως η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλον ένα χρόνο την κατάσταση αυτή και εκφράζουν τις υποψίες τους πως η απόφαση θα ληφθεί εντός του Ιουλίου, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ανακοινώσει τεράστιες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, τις οποίες θα καλύψει τυπώνοντας τουρκικές λίρες στην κεντρική τράπεζα.

Πηγή: Με πληροφορίες από «Καθημερινή»