Τουρκικά ΜΜΕ: “Μην ανοίξετε πρώτοι πυρ” η εντολή Ερντογάν στα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis

Η απόφαση για τη νέα οδηγία λήφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η Milliyet.

ΕΕ - Τουρκία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα εντολή προς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να μην ανοίξει πρώτο πυρ σε ελληνικά πλοία γύρω από το Oruc Reis, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Sabah».

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές -που επικαλείται πάντα η τουρκική εφημερίδα- αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στο πολεμικό ναυτικό «να μην είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν πυρ από τα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, αλλά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε περίπτωση επίθεσης από την αντίθετη πλευρά».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Milliyet», η απόφαση για τη νέα οδηγία λήφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι κινήσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Παραμένει άγνωστο αν τα δημοσιεύματα είναι ακριβή ή εντάσσονται στο πλαίσιο των κινήσεων του Ερντογάν και της Τουρκικής ηγεσίας να εμφανιστούν ως διαλλακτικοί και πως δεν επιθυμούν κάποιο θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τον τουρκικό Τύπο, όπως αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει θέση» για το θέμα, αλλά είναι υπέρ της επίλυσης τέτοιων ζητημάτων μέσω της διπλωματίας και των διαβουλεύσεων.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε πάντως πως το γεγονός ότι η Ελλάδα φέρνει σε διεθνείς πλατφόρμες το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο, δίνοντας μάλιστα την κατεύθυνση προς τους υπουργούς να τονίζουν συνεχώς το ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τα δικαιώματα της Τουρκίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Εξ ‘ου και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τρίτη ότι «εμείς μπορούμε να προσέλθουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων γιατί είμαστε σίγουροι για τις θέσεις μας, σε αντίθεση με την Αθήνα που δεν έχει τα κότσια».

Πηγή: sigmalive

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιγαίο - ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 και δύο UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026, τουρκικά αεροσκάφη, στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.