Τουρκική «hinterland» θέλει την Αφρική, ο Ερντογάν

  MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

    Ο Ερντογάν θέλει να κατακτήσει την Αφρική. Ηδη επισκέφθηκε τη Γκαμπόν, επόμενος τους σταθμός είναι η Νιγηρία όπου ήδη επισκέπτεται και η περιοδεία στην Αφρική θα ολοκληρωθεί με την επίσημη επίσκεψη στη Σενεγάλη.
.
    Το ζήτημα είναι πως η Άγκυρα θέλει την Αφρική ως δική της ζώνη επιρροής. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει ανοίξει 19 νέες πρεσβείες. Ενώ το 2008 ο αριθμός των πρεσβειών στις Αφρικανικές χώρες ήταν 12 τώρα έχουν ηδη φτάσει τις 32 και σε λίγους μήνες ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 34!

     Παράλληλα οι τουρκικές Αερογραμμές ανοίγουν σχεδόν μια αεροπορική γραμμή κάθε μήνα σε χώρες της Αφρικανικής ηπείρου. Σε λίγες εβδομάδες ανοίγει νέα γραμμή προς τη Γκαμπόν!
    Επίσης υπάρχουν δεκάδες τουρκόφωνα σχολεία στις χώρες της Αφρικής. Κυρίως τα σχολεία του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν τα οποία διδάσκουν τη Μουσουλμανική θρησκεία και την τουρκική γλώσσα είναι διαδεδομένα στις χώρες της Αφρικής και εξαπλώνονται.
. Οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με όλη την Αφρική το 2000 ήταν στο επίπεδο 740 εκατ. δολαρία, φέτος έφτασαν στα 7.5 δισεκατομμύρια και ο Ερντογάν έχει ως στόχο τα 50 δισ. το 2015.
Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ρόλο Μουσουλμανικής χώρας που έχει μια ζώνη επιρροής σε όλη την ήπειρο όπως προσπαθεί να κάνει η Κίνα και η Ινδία στην Αφρική.
Θέλει να έχει την ήπειρο αυτή ως μια νέα αγορά για τα προϊόντα της, θέλει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο αλλά και να έχει σημαντικό αριθμό χωρών που θα τη στηρίζουν στους διεθνής οργανισμούς για να προωθεί τις πολιτικές της όπως τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο στόχος της Άγκυρας είναι μακροπρόθεσμος και φαίνεται πως σιγά-σιγά πλησιάζει στα επιθυμητά για την Τουρκία αποτελέσματα.