«Τουρκική» μειονότητα: Η σπίθα του Τσαβούσογλου που προκάλεσε την έκρηξη του Νίκου Δένδια [vid]

Του Κώστα Αλατζά

Ζήτημα εθνικής μειονότητας στη Θράκη επιχειρεί να προσθέσει στον καμβά των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως φάνηκε σαφέστατα, όχι μόνο με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου στην πρωτόγνωρη δημόσια σκληρή αντιπαράθεση με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, αλλά και από την ανάρτηση του, λίγες ώρες αργότερα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μετά το δείπνο που παρέθεσε στον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτηση του ανάφερε ότι με τον Έλληνα υπουργό συζήτησε εκκρεμή ζητήματα, προβλήματα της μειονότητας μας, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και περιφερειακά ζητήματα. Είναι προφανές ότι ο Τούρκος υπουργός διακρίνει τα «προβλήματα της μειονότητας» ως επιπλέον διαφορά που πρέπει να τεθεί προς επίλυση στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Νωρίτερα, στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών και οι οποίες εξελίχθηκαν σε διπλωματική διαμάχη ενώπιον των τηλεοπτικών φακών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο στην αρχική του δήλωση όσο και στη συνέχεια αποκαλούσε προκλητικά «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο Νίκος Δένδιας απαντώντας στην τουρκική λεκτική πρόκληση, επικαλέστηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης , δηλώνοντας ότι το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει και σέβεται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάντως στην ανταπάντηση του επέμενε στον εθνικό προσδιορισμό της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη. Υποστήριξε ότι «αν αυτοί δηλώνουν ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και δεν πρέπει να καταπατάται το δικαίωμα τους στο όνομα μιας Συνθήκης».

Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου δε δίστασε να κατηγορήσει τον Έλληνα υπουργό ότι επικαλείται επιλεκτικά τη Συνθήκη της Λωζάνης αγνοώντας τα όσα προβλέπει περί αποστρατικοποίησης των νησιών. Ο Νίκος Δένδιας αντέκρουσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς λέγοντας ότι υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται. «Υπάρχει κάποιος που να  ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι στα νησιά» αναρωτήθηκε ο υπουργός και συνέχισε: «Αν δεν υπάρχει ας μας το πει.»

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού δείχνουν την πρόθεση της Άγκυρας να «σηκώσει» το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη» με σκοπό να διευρύνει την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η Άγκυρα, όπως επανέλαβε ο Τσαβούσογλου, θέλει έναν διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης που θα περιλαμβάνει ζητήματα πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

Δείτε όλες τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια: