Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Γιούνκερ: «Διπρόσωπη» η Ευρωπαϊκή Ένωση

Με το προσφιλές της, εκτός διπλωματικών ηθών, ύφος το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και στις συστάσεις που απηύθυνε προς την Άγκυρα για το θέμα των κρατούμενων Ελλήνων Αξιωματικών. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «διπρόσωπη» την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως μεταδίδει το Κρατικό Πρακτορείο Ανατολή το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την Πέμπτη απέρριψε τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker σχετικά με την κράτηση δύο Ελλήνων στρατιωτών στην Τουρκία.

«Με αυτές τις παρατηρήσεις … Οι αρχές της ΕΕ χάνουν την αξιοπιστία και την αξιοπιστία τους καθημερινά», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε δήλωσή του.Οι παρατηρήσεις του ήρθαν λίγο μετά το γεγονός ότι ο Γιούνκερ είπε στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα ότι η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιώτες, τους οποίους η Τουρκία «έλαβε με έκπληξη».

«Απορρίπτουμε αυτή τη δήλωση, η οποία απέχει πολύ από το να είναι σοβαρή και στερείται νομικής βάσης», ανέφερε ο Aksoy. »Οι Έλληνες στρατιώτες που παραβιάζουν τον τουρκικό νόμο δεν έχουν κανένα προνόμιο ενώπιον της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας.

«Καταδικάζουμε αυτή τη διττή νοοτροπία [της ΕΕ], η οποία δεν διστάζει να κάνει παρατηρήσεις σχετικά με το κράτος δικαίου όταν το επιθυμεί, και όταν πρόκειται για τα συμφέροντά της, κάνει δηλώσεις που παρεμβαίνουν στη συνεχιζόμενη δικαστική διαδικασία». Ένα δικαστήριο στη βορειοδυτική Τουρκία την Τετάρτη διέταξε τη συνεχιζόμενη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι «αθέλητα» διέφυγαν στα σύνορα της Τουρκίας τον περασμένο μήνα.

Το 2ο Ποινικό Δικαστήριο της Ειρήνης του Ούντιρν απέρριψε μια αναφορά από τους δικηγόρους των στρατιωτών για να τους απελευθερώσει από την προφυλάκιση.Οι Έλληνες στρατιώτες φυλακίστηκαν στις 2 Μαρτίου για να εισέλθουν σε μια απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην Οδηράν, η οποία συνορεύει με την Ελλάδα. 

ΠΗΓΗ: Anadolu Agency