Τουρκικός Τύπος: «Δημοκρατική ισορροπία στα άρματα μάχης»

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

«Δημοκρατική ισορροπία στα τανκς του Σίντζαν» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Star και αναφέρεται στη σύλληψη του πρώην αρχηγού του Στρατού Ξηράς Ερντάλ Τζεϊλάνογλου και του πρώην διοικητή της Ακαδημίας Πολέμου Αρσλάν Γκιουνέρ οι οποίοι το 1997 είχαν δώσει εντολή της εξόδου των τανκς από το στρατόπεδο στην περιοχή Σίντζαν της Άγκυρας και να κυκλοφορήσουν στους δρόμους , ως απειλή στην τότε ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν. Οι δυο πρωην αξιωματικοί, κατηγορούνται για συμμετοχή στο «μετα-μοντέρνο»πραξικόπημα εναντίον του τότε πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν.

«Το ενδέκατο κύμα συλλήψεων στον στρατηγό των αρμάτων μάχης» είναι ο τίτλος της Taraf που αναφέρεται στο ίδιο θέμα και γράφει πως «ο Τζεϊλάνογλου αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε πως την ημέρα της κυκλοφορίας των αρμάτων μάχης στους δρόμους, ο ίδιος ήταν σε διακοπές».

«Η λύση είναι το Σύνταγμα του 1924» είναι ο τίτλος της Sabah. H τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιούλ ο οποίος τονίζει πως αν στο νέο Σύνταγμα «προστεθεί ο όρος του «ισότιμου πολίτη όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα του 1924 τότε θα λυθούν πολλά ζητήματα και πολλές διαφωνίες για το Κουρδικό ζήτημα».