Oı Toύρκοι τηλεθεατές κουράστηκαν με τις σειρές τους

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι τουρκικές σειρές είναι γνωστό πως «σαρώνουν» στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και στη Μέση Ανατολή, όμως στην ίδια την Τουρκία παρουσιάζονται προβλήματα κορεσμού και δημιουργίας νέου σεναρίου.

Παράλληλα και οι τούρκοι τηλεθεατές δείχνουν να έχουν κοραστεί από την υπέρ-προβολή πολλών σειρών σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. .
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, από η χειμερινή τηλεοπτική περιόδος, ξεκίνησε με 100 νέες τηλεοπτικές σειρές και ήδη 20 απ’αυτές «αποσύρθηκαν» από τα ίδια τα τηλεοπτικά δίκτυα, λόγω χαμηλής τηλεθέασης.
Μεγάλες τηλεοπτικές παραγωγές όπως « Sultan», «Ustura Kemal»», «İffet» εξαφανίστηκαν από τις οθόνες μέσα σε λίγες εβδομάδες, παρά τις υψηλές προσδοκίες.
Πολλές τηλεοπτικές σειρές οι οποίες προβάλλονται στη χώρα μας έχουν ηδη προβληθεί πριν πολλά χρόνια στην Τουρκία.
Το πρόβλημα είναι με τις νέες παραγωγές.

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ

Ο τηλεκριτικός Αλί Εγιούμπογλου, υποστηρίζει πως μέχρι το τέλος της περιόδου ο αριθμός των σειρών, που θα δεν θα ολοκληρωθούν θα ξεπεράσει τα 20. «Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυο όπως το Kanal D, το Star Tv, το ATV, το Show TV είχαν ως πρότυπο λειτουργίας 12 με 14 σειρές το χρόνο, αλλά φέτος θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό αυτό σε 6 με 8.»

«Tα τελευταία 10 χρόνια δημιουργήσαμε πολλά μελοδράματα. Φτιάχτηκαν τόσο μεγάλες ιστορίες και παραγωγές που πια καμία νέα σειρά δεν εντυπωσιάζει τους τηλεθεατές οι οποίοι για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα τις παρακολουθήσουν. Τώρα οι άνθρωποι θα παρακολουθούν, πιο ευχάριστα σόου. Όπως τηλεπαιχνίδια. Θα περάσει καιρός και πάλι ίσως αρχίσουν να παρακολουθούν μελοδράματα» δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα, ο παραγωγός τηλεοπτικών σειρών Μπιρόλ Γκιουβέν .

Πράγματι πολλές σειρές οι οποίες «αποσύρθηκαν¨» από τις οθόνες, αντικαταστάθηκαν με τηλεπαιχνίδια και σόου με τίτλους όπως « ο εκατομμυριούχος», «το ταλέντο είστε εσείς» , «μαγειρεύουμε» κτλ. Μέχρι στιγμής οι τηλεθεάσεις τους πάνε αρκετά καλά και το συμπέρασμα είναι πως οι τούρκοι τηλεθεατές, επιθυμούν ένα μικρό διάλειμμα.

Ο Σουκρού Αβσάρ, είναι άλλος ένας γνωστός παραγωγός σειρών στη γειτονική χώρα αναφέρει, πως «εξαντλήθηκαν τα θέματα, οι τηλεθεατές θέλουν καινούργια πράγματα. Χρησιμοποιήσαμε τα πάντα, όλα τα μυθιστορήματα, ακόμα ξαναγυρίσαμε παλιές τούρκικες ταινίες. Θέλουμε να κάνουμε καινούργια πράγματα αλλά το ερώτημα είναι, τι να κάνουμε;,”

H Ζaman γράφει πως «υπήρχαν προβλέψεις εδώ και χρόνια πως «θα έρθει η μέρα που δεν θα μείνει θέμα για να γίνει σειρά και αυτό τελικά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα γίνει πραγματικότητα».

Ο τομέας παραγωγής τηλεοπτικών σειρών είναι σημαντικός για την τουρκική οικονομία καθώς «στον τομέα της βιομηχανίας των σειρών» απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ηθοποιοί, παραγωγοί, εικονολήπτες, ηχολήπτες και δεκάδες άλλων ειδικοτήτων τεχνικοί.

60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ

Μόνο το 2011 έχει γίνει η εξαγωγή 100 τουρκικών σειρών σε άλλες χώρες με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Κάθε τουρκική σειρά μπορεί να κοστίζει από 500 Ευρώ μέχρι και 15.000 Ευρώ, και οι τιμές αυτές θεωρούνται φθηνές. Τούρκικες σειρές προβάλλονται όχι μόνο στην Ελλάδα, την Λιβύη, το Ιράκ αλλά ακόμη και στην Ιαπωνία και την Ελβετία.

Μπορεί ο Ερντογάν, να κατηγορεί για το σενάριο της σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» τους παραγωγούς , η συγκεκριμένη σειρά παρακολουθείται σε δεκάδες χώρες και φέρνει πολλά έσοδα στους παραγωγούς της.

Ο Ομέρ Οζγκιουνερ o oποίος είναι υπεύθυνος προγραμματισμούς του τηλεοπτικού δικτύου STAR TV « είχαμε όλα τα θέματα, έρωτας, προδοσία, αγάπη πλουσίων και φτωχών, τα πάντα. Αλλά δεν χάνουμε την ελπίδα μας διότι οι τηλεθεατές εξακολουθούν να ανταμείβουν τις καλές παραγωγές. Η καλή παραγωγή μπορεί να είναι μια καλή σειρά, ένα καλό τηλεοπτικό σόου. Σημασία έχει , η οθόνη να είναι πλούσια».

Τώρα οι υπεύθυνοι των εταιρειών παραγωγής τηλεοπτικών σειρών, της γειτονικής χώρας, φαίνεται πως έχουν «σκύψει τα κεφάλια» και σκέφτονται ιδέες που θα ανανεώσουν τα προϊόντα τους. Ψάχνουν απάντηση στο ερώτημα για το ποιος θα τελικά είναι ο νέος «Σουλεϊμάν» ή η νέα «Σεχραζάτ»;