Τραγωδία στον Βόσπορο – Βυθίστηκε πλοίο που μετέφερε μετανάστες

Τουλάχιστον 24 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί αγνοούνται έπειτα από τη βύθιση πλοιάριου που μετέφερε μετανάστες, όπως αναφέρει η τουρκικη εφημερίδα Hurriyet και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Επτά άτομα έχουν διασωθεί από ψαράδες και την τουρκική ακτοφυλακή, ενώ 24 πτώματα εχου ανασυρθεί από τη θάλασσα, κοντά στο τόπο του συμβάντος, όπως αναφερει το πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους ήταν παιδιά, δήλωσε αξιωματούχος της διάσωσης. Σύμφωνα με πηγές το πλοίο μετέφερε 30-40 άτομα.

Επτά σκάφη της ακτοφυλακής, ένα ελικόπτερο και μια ειδική ομάδα από δύτες συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.
“Οι Ισχυροί άνεμοι κάνουν την επιχείρηση πολύ δύσκολη. Το σκάφος είναι πολύ μικρό, στην πραγματικότητα ειναι βάρκα. Αλλά μετέφερε 40 άτομα. Βλέπουμε πτωματα παιδιών να επιπλέουν στη θάλασσα «, δήλωσε ο Αλί Saruhan, ένας από τους διασώστες.

Οι πρόσφυγες μάλλον κατευθύνονταν προς τη Ρουμανία, σύμφωνα με τις πηγές.
Δεκάδες σκάφη έχουν ανατραπεί στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα κατά το τελευταίο έτος, αλλά λίγα έχουν αναφερθεί κοντά στο Βόσπορο.
Μόλις πριν από δύο μήνες, ένα σκάφος που μετέφερε 82 μετανάστες διασώθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Κωνσταντινούπολης. Οι πρόσφυγες, κυρίως Σύριοι και Αφγανοί, επίσης κατευθυνοντουσαν προς τη Ρουμανία.

«Πτώματα μωρών να επιπλέουν»

Ψαράδες που είδαν το ατύχημα είπαν οτι όλα τα πτώματα βρέθηκαν με σωσίβια. «Αυτοί οι άνθρωποι [οι λαθρέμποροι] θα πρέπει να περάσουν απο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Υπήρχαν πτώματα μωρών να επιπλέουν στο νερό. Εμείς δεν καταφέραμε να τους τραβήξουμε έξω» είπε ο Καντίρ Σερτ, ένας από τα πρώτους που έφτασαν στον τόπο του συμβάντος.

Ένας άλλος ψαράς είπε οτι πίστευαν οτι ορισμένοι από τους πρόσφυγες ηταν απο τη Συρία. «Είδαμε κάποιον να παλεύει με τα κύμματα. Είχε σωσίβιο, αλλά ήταν ζωντανός. Εμείς τον τράβηξαμε έξω. Η αδελφή του ήταν δίπλα του, αλλά δεν ήταν ζωντανή. Ανασύραμε ενα 3χρονο κορίτσι. Δυστυχώς δεν ήταν ζωντανή. Ένας άνδρας περίπου 25 ετών έκλαιγε και φώναζε στα τουρκικα “Ο αδελφός μου”. Ήταν σε κατάσταση σοκ «, δήλωσε ο Σαλίχ Μπαϊρακτάρ, ένας άλλος ψαράς.

Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μετα απο ενα επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι από τη δυτική και τη νότια ακτή της Τουρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν επίσης προσπαθήσει να περάσουν τα ελληνικά και τα βουλγαρικά σύνορα από την ξηρά.

Πηγή – Hurriyet Daily News
Μετάφραση/Επιμέλεια – Onalert