Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα: Νέες NAVTEX νότια της Κρήτης (pic)

Περιοχή νοτίως της Κρήτης δεσμεύει η Τουρκία για ασκήσεις σήμερα και αύριο, ανεβάζοντας το θερμόμετρο, για ακόμη μία φορά, στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Τραβάει το σκοινί η Τουρκία. Τα ξημερώματα της Πέμπτης εξέδωσε τρεις προκλητικές Navtex για ναυτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης με τις προκλήσεις να κορυφώνονται.

Η επίσκεψη του Μπορέλ στη χώρα μας και η στήριξη του στην Ελλάδα, καθώς και η εντυπωσιακή αεροναυτική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων με βύθιση «εχθρικού» πλοίου νότια της Καρπάθου φαίνεται πως εξόργισαν την Άγκυρα η οποία αντιδρά με τον πλέον προκλητικό τρόπο.

Δείτε τις περιοχές που δεσμεύει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό:

Ξεκάθαρη η ελληνική πλευρά

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε μία τέτοια πιθανή πρόκληση είχε κάνει ξεκάθαρη, λίγες ημέρες πριν, σε συνέντευξη του Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Τι πρέπει να συμβεί και ποιο είναι το όριο μας για να αντιδράσουμε; Nα σκάψουν τα τουρκικά γεωτρύπανα; Nα κάνουν έρευνες; Nα βρεθούν απλά σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα ή σε Ελληνική ΑΟΖ; Ποιο είναι το όριο μας;» είχε ρωτήσει τότε ο Αντώνης Σρόιτερ.

«Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη σεναριολογία. Απλά θα επαναλάβω αυτό που έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές από επίσημα, επισημότατα κυβερνητικά χείλη, ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Θα αντιδράσει, με ότι και αν σημαίνει αυτό και δική μας δουλειά εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δική μου, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, είναι να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει. Θα έχει δηλαδή αξιόμαχες και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους, πιθανότατα, αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν ασφαλώς και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Έχει συμβεί και συμβαίνει. Από την άλλη ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, όπως έχει εξαγγελθεί, ασφαλώς και θα συνιστά παραβίαση κυριαρχικού μας δικαιώματος.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει, -να το πω έτσι ιδιαίτερη αμφισβήτηση εκεί έξω-όσον αφορά, τι συνιστά παραβίαση κόκκινης γραμμής από πλευράς Τουρκίας και έχουμε πει ότι εμείς δεν θα ανεχτούμε τίποτα από αυτό και νομίζω ότι δεν έχει και άλλο δρόμο να ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα».