Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία μετά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε σήμερα στην Τουρκία μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο ανθρακωρυχείο στην επαρχία Σόμα του νομού Μανίσα (Μαγνησία) της δυτικής Τουρκίας. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν προς το παρόν 205 νεκρούς, αλλά γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό ανθρακωρύχων που είναι εγκλωβισμένοι.

Ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών είναι 205 αλλά τόνισε ότι «οδεύουμε προς τη συμφορά με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών». Ο υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των εγκλωβισμένων. Ο ανθρακωρύχος Σαμί Κιλίτς ο οποίος διασώθηκε και στη συνέχεια συμμετείχε στο έργο της διάσωσης υποστήριξε ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων είναι περίπου 350-400 άτομα.

Οι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στις 15:30, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις, οφείλεται σε βλάβη στο διανομέα ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα. Ο εισαγγελέας Ντουρντού Καβάκ που πραγματοποιεί την έρευνα δήλωσε πως τα αίτια θα διαπιστωθούν κατά την έρευνα. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κατά την έρευνα θα εξεταστεί και το ζήτημα της παράνομης εργασίας στο ανθρακωρυχείο.

Σημειώνεται ότι ένας από τους νεκρούς είναι ένας δεκαπεντάχρονος, ο Κεμάλ Γιλντίζ, που εργαζόταν στο ανθρακωρυχείο.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η πυρκαγιά οφείλεται στη βλάβη στο διανομέα και έκανε λόγο για αυστηρά μέτρα ασφάλειας που λάμβανε στο ανθρακωρυχείο. Συνδικαλιστές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε ανάφλεξη άνθρακα, ενώ καταγγέλλουν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Από το 1983 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13 πολύνεκρα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία της Τουρκίας. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η έκρηξη που είχε σημειωθεί στο ανθρακωρυχείο στο Κόζλου του νομού Ζόνγκουλντακ (βορειοδυτική Τουρκία) στις 3 Μαρτίου 1992 όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 263 ανθρακωρύχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνικό πένθος στην Τουρκία – 201 νεκροί ανθρακωρύχοι