Τσαβούσογλου: Έστειλε επιστολές σε ΕΕ, NATO και ΟΗΕ για τις «παράνομες ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο»

Για άλλη μια φορά η Τουρκία πάει να αντιστρέψει τα γεγονότα, κατηγορώντας την Ελλάδα για «παράνομες και προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε σήμερα επιστολές σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ εξηγώντας τη στάση και τις απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των προβλημάτων του Αιγαίου.

Ειδικότερα, στις επιστολές που απεστάλησαν με την υπογραφή του Τούρκου ΥΠΕΞ σε 25 πρωτεύουσες της ΕΕ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζεπ Μπορέλ,, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ την 1η Σεπτεμβρίου, «εφιστάται η προσοχή στις παράνομες ενέργειες και τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας».

Οι επιστολές που έστειλε ο Τσαβούσογλου εγείρουν ξανά τα θέματα που η Τουρκία χρησιμοποιεί για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας, η αποστρατικοποίηση των λληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

«Τονίζοντας ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου παρά το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια, η επιστολή υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα και δεν έχει αλληλεπικαλυπτόμενα όρια χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα απέφυγε τον διάλογο, κλιμάκωσε τις εντάσεις και έκανε την ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα παραβλέποντας το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ήταν εκείνος που πριν από λίγο καιρό είπε το περίφημο «Μητσοτάκης Γιοκ», ενώ τις τελευταίες μέρες έχει επαναλάβει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά και γι’αυτό «δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας».