Τσαβούσογλου: Ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών με «αιχμή» την στρατιωτικοποίηση

Σε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας προχώρησε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με «αιχμή του δόρατος» την στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών.

Επιχειρώντας μάλιστα να «προλάβει» την πάγια αντίδραση της Αθήνας, – η οποία συνοψίζεται στη θέση «ότι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται» με δεδομένη την ύπαρξη του casus belli από την Άγκυρα σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., αλλά και την ανάπτυξη απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου της μεγαλύτερης Στρατιάς ανά την Μεσόγειο – ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» την τοποθέτηση «λίγων όπλων και μερικών στρατιωτών» απέναντι στην τουρκική απειλή.

«Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί, όμως ισχυρίζεται ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις συνθήκες; Όχι. Τι δηλαδή, θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δεν λένε την αλήθεια», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της«Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε στις δηλώσεις του ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, απειλώντας μάλιστα πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Τα F-35 και τα F-16

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα των F-35 λέγοντας ότι είναι γνωστή η κατάληξη της υπόθεσης των stealth μαχητικών αεροσκαφών, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν θα κάτσει αν περιμένει να αλλάξει το «κλίμα» για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων, αλλά αντιθέτως είναι επιτακτική ανάγκη να στραφεί σε εναλλακτικές επιλογές.

Ο ίδιος μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για να οριστικοποιηθούν οι επίσημες συνομιλίες τους σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον, όπου είναι πιθανό να συζητηθεί το θέμα εκσυγχρονισμού 80 παλαιών τουρκικών μαχητικών F-16 και η πιθανή προμήθεια 40 νέων αναβαθμισμένων αεροσκαφών ίδιου τύπου.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr / Milliyet