Τσαβούσογλου: «Ή η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ…»

Να τραβήξει στα άκρα το «χαρτί» της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών δείχνει αποφασισμένος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας.

Παίρνοντας σαν αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου, ο Τσαβούσογλου είπε: «Τα στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα νησιά, δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού του 1923 και τους παραχωρήθηκαν με έναν όρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συνθήκες. Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη. Παραβιάζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες».

«Στείλαμε τα νομικά μας επιχειρήματα. Εξετάσαμε τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις περιέχουν καθαρά πολιτική δημαγωγία. Δεν μπορούν να προβάλουν νομικά επιχειρήματα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ και της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Όμως ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν έμεινε στις «διαπιστώσεις», αλλά προχώρησε και στο «δια ταύτα», δηλαδή την ευθεία απειλή κατά της χώρας μας: «Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό… Ή η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Γι’ αυτό και η δήλωση του προέδρου μας “Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτούς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα», δήλωσε.

Τέλος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει θύελλες. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ».

Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini.gr