Τσαβούσογλου: Οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτοί από ότι στο παρελθόν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό think tank του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) δήλωσε ότι οι δίαυλοι για διάλογο με την Ελλάδα ανοίγουν ενώ η Άγκυρα «προσπαθεί από μέρους της να βελτιώσει τις όποιες ρωγμές έχουν προκληθεί στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

Όπως μεταδίδουν τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε από την Ελλάδα να δείξει την ίδια ειλικρίνεια και την ίδια πολιτική βούληση σε αυτή τη διαδικασία. Μπορούμε να πούμε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτοί σήμερα από ότι στο παρελθόν».

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία εργάζεται για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η θετική ατζέντα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, λέγοντας πως: «Η θετική ατζέντα που αφορούσε τη συνεργασία στην οικονομία άρχισε να δείχνει τα θετικά της αποτελέσματα στο διμερές εμπόριο το 2021 και αυξήθηκε κατά 70% σε σύγκριση με το 2020, φτάνοντας τα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατέληξε υπογραμμίζοντας πως: «Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατζέντα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα διμερή μας θέματα με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου είναι στο ίδιο «πνεύμα» με τα όσα είχε δηλώσει και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προ ημερών:, με αφορμή τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο:

«Εκφράσαμε την επιθυμία μας να ζήσουμε ειρηνικά ως δύο χώρες. Επαναλάβαμε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και ρητορική που αυξάνουν την ένταση. Αναμένουμε παρόμοια συμπεριφορά από την Ελλάδα. Θέλουμε ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα. Αναμένουμε από την άλλη πλευρά να ακολουθήσει μια πιο εποικοδομητική πορεία το επόμενο διάστημα. Θέλαμε να μιλήσουν οι ειδικοί επειδή υπάρχουν θέματα βάθους».

Φωτογραφία αρχείου