«Τσούζει» την Άγκυρα η υπόθεση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

»Τσούζει» την Άγκυρα η πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον για αναγνώριση της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
 
H τουρκική ενόχληση αποτυπώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας  Ηurriyet με τον τίτλο «Το πρώτο σχέδιο του νέου Κογκρέσου για την Τουρκία». Σε αυτό αναφέρεται ειδικότερα ότι το πρώτο σχέδιο που υποβλήθηκε κατά την νέα περίοδο σε βάρος της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο, προήλθε από το ελληνικό λόμπι. Στην πρόταση-σχέδιο αναφέρεται,- κατά τις διατυπώσεις της εφημερίδας –  ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που ηγείται σε αυτό το Ίδρυμα των 2000 ετών , εκπροσωπεί τον κόσμο της Ορθοδοξίας των 300 εκατομμυρίων πιστών Στο σχέδιο τονίζεται πως προς την κατεύθυνση των σκοπών που αναφέρονται στο σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ , η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει κάθε είδους διακρίσεις με βάση ειδικότερα την φυλή και την θρησκεία και θα πρέπει να αναγνωρίσει σε διεθνές επίπεδο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Μέχρι στιγμής το σχέδιο υποστήριξαν 7 βουλευτές. Ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Ελληνικής Φιλίας είναι η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος κυρία Carolyn Maloney και ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ. Gus Bilirakis. Οι δυο τους είχαν κάνει πέρυσι πρόταση και για το όνομα των Σκοπίων