Τζέφρι Πάϊατ: Αναληθές ότι οι ΗΠΑ νίπτουν τας χείρας τους για τους 2 στρατιωτικούς

Αναληθές ότι οι ΗΠΑ νίπτουν τας χείρας τους για το ζήτημα των δυο στρατιωτικών ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάϊατ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον έχει ασχοληθεί ενεργά με το θέμα από τις πρώτες ώρες, και εξέφρασε την ελπίδα του να επιτευχθεί η γρήγορη επιστροφή των δυο στελεχών του Στρατού Ξηράς. 

Επιπλέον ο κ. Πάϊατ δήλωσε στο NEWS247 με νόημα ότι η Αμερική δεν είναι ο διαιτητής, και δεν έχουν κάποια κίτρινη κάρτα που μπορούν να τραβήξουν ανα πάσα ώρα και στιγμή. 

Μεταξύ άλλων αυτά τα κυριότερα σημεία  στη συνέντευξη του είναι τα ακόλουθα: 

H Ουάσινγκτον έχει ασχοληθεί ενεργά με αυτό το θέμα από τις πρώτες ώρες. Υποστηρίζουμε την προσέγγιση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  δίνοντας έμφαση στο να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, τα κανάλια του Πρωθυπουργού με άλλους ηγέτες και με τον Τούρκο ομόλογό του.
Και με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε την γρήγορη επιστροφή των δυο στρατιωτικών στο σπίτι τους.

Οπότε τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια από την υπόνοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής νίπτουν τας χείρας τους για το ζήτημα.  Αντίθετα, μιλάμε για δυο συμμάχους του ΝΑΤΟ και είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για την επίλυση του ζητήματος.

Έχω διαφορετική αντίληψη για το ζήτημα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι η Ελλάδα  και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινά ενδιαφέροντα σχετικά με την Τουρκία. Αυτό φάνηκε καθαρά όταν ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και ρωτήθηκε από Αμερικανούς συναδέλφους σας για το αν η Τουρκία έπρεπε να είναι μέλος του, εάν είναι δημοκρατία.  Και ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το συμφέρον της Ελλάδας που είναι το ίδιο με το
συμφέρον με το δικό μας, είναι να παραμείνει η Τουρκία συνδεδεμένη με τη Δύση,  συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ, επικεντρωμένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. 

Η Αμερική δεν είναι ο διαιτητής, δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που μπορούμε να τραβήξουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αλλά προφανώς και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έχει κάνει ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας σε σχέση με την ιστορική του πρόσκληση στον Πρόεδρο Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τότε για επικοινωνία. Γιατί όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για σας, και όσο δύσκολο κι αν είναι για μας, δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική”.