«Βάζει φωτιές» σύμβουλος του Ερντογάν: Αιτία πολέμου ο εξοπλισμός των ελληνικών νησιών του Αιγαίου

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η προμήθεια νέων προηγμένων φρεγατών Belharra και 24 συνολικά μαχητικών αεροσκαφών Rafale έχει προκαλέσει τρομερή ανησυχία στην Άγκυρα, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκφράσει τον εκνευρισμό της, μέσω αβάσιμων ισχυρισμών αλλά και μέσω προκλητικών δηλώσεων και απειλών του στενού κύκλου του Προέδρου Ερντογάν.

Πρόσφατο παράδειγμα, σύμφωνα με «Το Βήμα», ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, ο σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, χαρακτήρισε ως «αιτία πολέμου», δηλαδή casus belli, τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, παρόλο που η τουρκική πλευρά διατηρεί στα παράλια της μικρασίας το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.

«Ενοχλεί» ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο ίδιος δήλωσε ότι: «Αγοράζουν όπλα από το Ισραήλ, την Αμερική, την Γαλλία, την Γερμανία. Αγοράζουν τορπίλες βαρέως τύπου, αλλά ιδιαίτερα αυτά που παίρνουν από το Ισραήλ είναι πολύ επικίνδυνα» και επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, προχωρώντας ωστόσο ένα βήμα παραπέρα αυτή τη φορά καθώς χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» για την Τουρκία τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

«Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου» τόνισε ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Το παράλογο και προκλητικό casus belli

Μένει να φανεί αν αυτές οι δηλώσεις απηχούν ευρύτερες διεργασίες στους κόλπους της κυβέρνησης Ερντογάν, αν δηλαδή πρόκειται για κάποια «αστοχία» και μεμονωμένη πρωτοβουλία του Μεσούτ Χακί Τζασίν ή αν παίζει το ρόλο του λαγού της τουρκικής κυβέρνησης και θέλει σε πρώτη φάση να τσεκάρει τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις, καθώς τέτοιου τύπου δηλώσεις δεν συνηθίζονται στα διπλωματικά χρονικά παρά μόνο σε εξαιρετικά ανώμαλες περιόδους στις διεθνείς σχέσεις.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση και αυτό έχει τη σημασία του. Οι δηλώσεις αυτές του Τζασίν ουσιαστικά θέτουν μια ακόμα «αιτία πολέμου» που είναι το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και άπτεται του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα έθεταν ως casus belli, (αιτία πολέμου) το δικαίωμα της Ελλάδας στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.

Πηγή: Το Βήμα / Φωτογραφίες αρχείου