Βίτσας σε Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πάντα έτοιμη και ισχυρή

Αυστηρό μήνυμα στον τούρκο Αντιπρόεδρο Χακάν Τσαβούσογλου, αλλά και προς τους ακραίους κύκλους της Τουρκίας, έστειλε ο υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας. Απαντώντας στο μπαράζ των πολεμικών απειλών που εκτοξεύονται από την Άγκυρα, ο κ. Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89, κάλεσε τους γείτονες και ονομαστικά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο να προσέχει τις τοποθετήσεις του γιατί όπως επισήμανε δεν θα «μπορεί να εκπληρώσει αυτό που λέει.». 

«Η πολύ επιθετικότητα μερικές φορές βλάπτει και στο τέλος κάνει τον αυτόν ο οποίος φραστικά επιτίθεται, να μένει στο κενό γιατί δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό που λέει.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας.  Σχολιάζοντας την ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία σημείωσε δηκτικά:  »Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κύριος Τζανακόπουλος, με πολύ επάρκεια απάντησε σε αυτό το θέμα. Εγώ θα μπορούσα να προσθέσω δύο πράγματα: ότι ανέξοδοι παληκαρισμοί δεν ωφελούν, ούτε κανείς μπορεί να ανησυχήσει απ’ αυτούς και σαν τέτοιο ανέξοδο παληκαρισμό θεωρώ τις δηλώσεις του κυρίου Τσαβούσογλου, ο οποίος θα έπρεπε να είναι και περισσότερο προσεκτικός σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή.»

Πρόσθεσε δε προειδοποιώντας τον κ. Τσαβούσογλου: «Άρα οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες είναι προς δικαίωση, στην ουσία, όλων των δικών μας αιτιάσεων και απαιτήσεων, θα πρέπει να είναι σεβαστές από όλους. Πολύ περισσότερο για τον κύριο Τσαβούσογλου, έναν άνθρωπο ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και θα έπρεπε να ξέρει, ότι όσον αφορά τις πιθανές επιθετικές απειλές, η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη. Δεν λέμε απλά είμαστε ισχυρή, αλλά είμαστε μια χώρα που έχει πραγματικά ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Θεωρούμε συγχρόνως ότι όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν κάτι να συζητηθεί – όχι αυτά που δεν μπορούν να συζητηθούν, όπως είναι οι υποτιθέμενες «γκρίζες ζώνες» που για μας δεν υπάρχουν – λύνονται δια της διπλωματικής οδού και με ειρηνικό τρόπο.» 

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Βίτσας δήλωσε με σαφήνεια: «Δεν θα την θέλαμε την ένταση. Είμαστε σαν Ένοπλες Δυνάμεις, σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σαν λαός και βεβαίως σαν κυβέρνηση πάντοτε έτοιμοι. Χρειαζόμαστε την ειρήνη για να συναναπτυχθούμε με όλες τις χώρες οι οποίες βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή αλλά και για να αναπτυχθούμε και εσωτερικά.»