Χιλιάδες Κούρδοι γιόρτασαν τα 29χρονα από την πρώτη επίθεση PKK

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Χιλιάδες άτομα που ανέβηκαν στο Όρος Κάτο στην επαρχεία Μπεϊτουσεμπαπ στο Σίρνακ στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ γιόρτασαν όλοι μαζί την επέτειο της πρώτης ένοπλης επίθεσης του ΡΚΚ που είχε γίνει στις 15 Αυγούστου του 1984.
Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk γράφει ότι οι διαδηλωτές που πέρασαν όλη τη νύχτα στο συγκεκριμένο όρος με φωτιές που άναψαν σχημάτισαν το όνομα του Οτζαλάν το οποίο έκαιγε μέχρι πρωίας. Οι συγκεντρωθέντες γιόρτασαν τα 29 χρόνια των επιθέσεων του ΡΚΚ.

Στους τάφους μαχητών του ΡΚΚ

Εξάλλου σε άλλη είδηση που αναρτήθηκε επισης στην ιστοσελίδα του CNN Turk γράφει ότι η συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος BDP, κ. Γκιουλτάν Κισανάκ, επισκέφτηκε στο Σιίρτ τους τάφους των μελών του ΡΚΚ συνοδεία ομάδας 500 ατόμων στο νεκροταφείο Σεϊχ Μουσά. Η ομάδα φώναξε στην κουρδική το σύνθημα «οι πεσόντες δεν πεθαίνουν». Η κ. Κισανάκ και η συνοδεία της προσευχήθηκαν για τα μέλη του ΡΚΚ που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις και είπε πως στη χώρα πολλά άτομα έχασαν τη ζωή τους για να ξεπεραστούν τα προβλήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι επίσης πολλά άτομα έχασαν τη ζωή τους για να μπορούν οι άλλοι να λένε ότι «είναι Κούρδοι».

Η κ. Κισανάκ συνέχισε ως εξής:

«Ζούμε σε μια χώρα στην οποία χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να θυσιάσουν τη ζωή τους για να μπορούν αυτοί που ζουν να λένε ‘εγώ υπάρχω, εγώ είμαι λαός, εγώ έχω γλώσσα, εγώ έχω ταυτότητα, εγώ είμαι Κούρδος, εγώ έχω μία γλώσσα που λέγεται κουρδική’. Έναντι αυτής της πικρής πραγματικότητας στη σημερινή φάση προσπαθούμε να επιλύσουμε το κουρδικό μιλώντας. Μέχρι σήμερα αντιδράσαμε στις πολιτικές αφομοίωσης και σήμερα με μεγάλη αυτοθυσία, με μεγάλο κόπο και μόχθο προσπαθούμε να προωθήσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.
Αυτοί που θυσίασαν τη ζωή τους για το μέλλον των κούρδων είναι η μεγαλύτερη αξία μας. Εμείς σήμερα ζούμε αλλά για να μπορέσουμε να ζήσουμε υπήρξαν χιλιάδες άτομα που θυσίασαν τη ζωή τους. Αυτές είναι οι πιο υψηλές αξίες του λαού. Γι αυτό αυτήν τη στιγμή μνημονεύουμε με τα πιο εγκάρδια αισθήματα τους πεσόντες μας. Να κοιμούνται ήσυχα και να είναι παράδεισος ο τόπος που βρίσκονται. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Εάν υπάρξουν ορισμένοι που θα θελήσουν να παρουσιάσουν το ανεπίλυτο μπροστά στη λύση θα πρέπει να στηθούμε μπροστά τους σαν ένα σώμα ως λαός της Τουρκίας. Εμείς δεν θα αποδεχθούμε με κανέναν τρόπο ξανά κλίμα σύγκρουσης, ευκαιρία για πόλεμο και οποιαδήποτε πολιτική που θα αποτελέσει βάση. Ως κουρδικός λαός και ως λαός όλης της Τουρκίας θα σταθούμε απέναντι των πολιτικών πολέμου, εξάλειψης και άρνησης. Αυτό απαιτεί το να είσαι άνθρωπος και να έχει συνείδηση. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέτρο σεβασμού για τους χιλιάδες πεσόντες μας και για τις χιλιάδες των παιδιών μας. Το μέτρο είναι η υπεράσπιση της ειρήνης, η υποστήριξη της λύσης και η υποστήριξη των λαών και των ελευθεριών».