ΥΕΘΑ: Η επίσκεψη πολιτικού συμβολισμού του Παναγιωτόπουλου στην σεισμόπληκτη Τουρκία

Του Κώστα Αλατζά

Την ανταπόκριση της στην επίθεση φιλίας της τουρκικής ηγεσίας επιθυμεί να δείξει η Αθήνα, καθώς ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος φαίνεται να προγραμματίζει επίσκεψη, στις πληγείσες από το φονικό σεισμό, περιοχές της Τουρκίας. Όπως πληροφορείται το OnAlert, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναζητεί ημερομηνία μεταξύ Πάσχα και 21ης Μαΐου, που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, προκειμένου να επισκεφτεί τη γείτονα χώρα, ως ένδειξη φιλίας και συμπαράστασης στην τραγωδία που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίσκεψη του ΥΕΘΑ αναμένεται να συνοδευτεί από την αποστολή νέας ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους Τούρκους πολίτες. Ο Έλληνας υπουργός μάλιστα σκοπεύει να συνοδεύσει τον Τούρκο ομόλογό του στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιανατολικής Τουρκίας.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας στο OnAlert, η επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία δεν περιλαμβάνει καμία ατζέντα συνομιλιών που να αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά αποτελεί μία κίνηση πολιτικού συμβολισμού. Μετά την αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επέφεραν τα τραγικά γεγονότα του σεισμού και του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και μετά τις ευχητήριες επιστολές της τουρκικής ηγεσίας για την εθνική μας επέτειο του 1821, η Αθήνα θέλει να αποδείξει εμπράκτως προς τη διεθνή κοινότητα ότι ποτέ δεν αρνείται τη φιλία και το διάλογο στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η τουρκική χείρα φιλίας στην τριμερή Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ

Άλλωστε, όπως δήλωσε και στην τελευταία του συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, «όταν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης δεν πρέπει εμείς να το αρνηθούμε». Η αλλαγή στάσης της τουρκικής ηγεσία αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις εργασίες της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η συνάντηση αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη, ωστόσο λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο Ισραήλ, μεταφέρθηκε, εκτός απροόπτου, για την Παρασκευή. Η Αθήνα επιδιώκει την συνέχιση και ενίσχυση του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ειδικά μετά την αλλαγή στάση της Άγκυρας και της βούλησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ελληνοτουρκική προσέγγιση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν τον προηγούμενο μήνα και στις δυο πλευρές του Αιγαίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε να αξιοποιηθεί η χρονική συγκυρία για την προώθηση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

Φωτογραφία αρχείου Intime News