ΥΕΘΑ: Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Στεφανή – Γκιουλέρ στο ΝΑΤΟ – Τι είπαν οι δύο Υπουργοί [pics]

Του Κώστα Αλατζά

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό που καλλιεργούν κατά καιρούς οι εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση του υπηρεσιακού ΥΕΘΑ, Αλκιβιάδη Στεφανή με τον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζει στο OnAlert ανώτατη πηγή του υπουργείου Άμυνας, η συνάντηση διήρκησε 20 λεπτά και έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα. «Ελπίζω να είναι η αρχή για την οικοδόμηση μιας πραγματικής φιλικής σχέσης», φέρεται να είπε ο Γιασάρ Γκιουλέρ στον Έλληνα υπουργό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων επισημαίνοντας ότι και οι δύο έχουν κοινό παρελθόν και κοινές εμπειρίες ως ανώτατοι αξιωματικοί στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών. Από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η επιθυμία της ύπαρξης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και να διατηρηθεί το ήρεμο κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Η συνάντηση Στεφανή – Γκιουλέρ είναι η πρώτη επαφή που είχε η ελληνική πλευρά με τη νέα τουρκική κυβέρνηση μετά την επανεκλογή Ερντογάν. Όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert η Αθήνα διατηρεί στάση αναμονής έναντι της Άγκυρας μετά την επανεκλογή Ερντογάν και τη σύσταση του νέου υπουργικού συμβουλίου της τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, είναι θετικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές, ωστόσο εξαρτάται από την Τουρκία αν όντως ενδιαφέρεται ειλικρινά για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και χωρίς αναθεωρητικές τάσεις. «Δεν αρκούν μόνο οι δηλώσεις καλών προθέσεων», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και θεωρούν ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκρυσταλλωθούν οι τουρκικές θέσεις.