Γιλντιρίμ: Προκληθήκαμε στα Ίμια και δώσαμε απάντηση

Προκλητικός για άλλη μια φορα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μια ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το επεισόδιο στα Ίμια.

Η Άγκυρα εχει δηλώσει στην Ελλάδα οτι θα ήταν «καλύτερα» για τις διμερείς σχέσεις, εαν απειχε απο προκλήσεις, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα «φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης στο αεροδρόμιο Esenboga της Άγκυρας πριν από την αναχώρηση του για τη Λευκορωσία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε: «Έχουμε εκφράσει [στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα] ότι μένοντας μακριά από εντάσεις θα είναι καλύτερα, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.»

Τα σχόλιά του Τούρκου πρωθυπουργού γίνονται μια μέρα μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα και τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα «φιλίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

«Πρόσφατα, υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις και ένταση, η οποία ξεκίνησε με τις βραχονησίδες των Ιμίων και στις οποίες απαντήσαμε», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Πρόσθεσε ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις και να διατηρήσουν ανοικτή γραμμή μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι  θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο συνάντηση των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε.

Hurryiet