Υπερπτήσεις από τη μία «ελληντουρκική φιλία» από την άλλη!

Του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ 

Όταν στο Φαρμακονήσι χθες τουρκικά F-16 κατάλυαν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας με προκλητική υπέρπτηση, την ώρα που προσγειωνόταν εκεί το ελικόπτερο με τον Ελληνα Υπουργό Άμυνας, απέναντι στην Σμύρνη κυκλοφορούσε η εκδοσή Αιγαίου της εφημερίδας Σαμπάχ (Sabah) με ένα άρθρο ελληνικού ενδιαφέροντος  με τον τίτλο «Ας κάνουμε το καλό και ας το ρίξουμε στο Αιγαίο».

Ο συντάκτης του κ. Ozgur Kaynar  με όσα – σε πρώτη ανάγνωση  - έγραφε, δεν φαίνεται είχε κακές προθέσεις – το αντίθετο μάλλον!

Ελλάδα όπως »Σμύρνη, Αλικαρνασσό, Μαρμαρίδα»

Το θέμα του ήταν οικειότητα και η ‘γέφυρα φιλίας’ μεταξύ των δυο λαών, που πρέπει να υπάρξει. Κάνοντας αρχικά λόγο για την οικειότητα που ένιωσε, σε πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα – σαν να βρισκόταν στη Σμύρνη, στην Αλικαρνασσό ή στη Μαρμαρίδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο κ. Kaynar σχολιάζει ότι κανείς δεν τον αντιμετώπισε εχθρικά εδώ σε μας επειδή είναι Τούρκος. Στη συνέχεια αναφέρεται, σε συνομιλία που είχε με τον Έλληνα ακαδημαϊκό Δημήτρη Κιτσίκ (σ.σ. εννοεί προφανώς τον τουρκολόγο και διεθνολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οττάβας στον Καναδά και μέλος μέλος της Καναδικής Ακαδημίας), ο οποίος προτείνει την έξοδο της Ελλάδος από την Ε.Ε. και τη συνεργασία με την Τουρκία, παραθέτει την άποψη του τελευταίου ότι «Θα έλθει μια μέρα που η Τουρκία θα ενωθεί με την Ελλάδα. Εμείς ίσως δεν το προλάβουμε αλλά θα το γράψει η ιστορία».
 
Οι αναφορές στον κ Τσίπρα

Ακολούθως, ο Kaynar υπενθυμίζει τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι ίσως για πρώτη φορά ένας Έλληνας Πρωθυπουργός, με το που ανέλαβε καθήκοντα, απευθύνθηκε στους νέους τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας. «Πιστεύω ότι οι νέοι της Τουρκίας και οι νέοι της Ελλάδας έχουν κοινές αξίες και ελπίδες. Αυτές οι κοινές αξίες θα αποτελέσουν γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών μας. Αυτό που θέλω να τους πω είναι να συνεχίσουν να βαδίζουν πάνω στη γέφυρα αυτή και να μη σταματήσουν να πιστεύουν σε ένα μέλλον που θα το χαρακτηρίζει η ειρήνη, η τιμή και η φιλία μεταξύ των δυο λαών» θυμίζει ότι είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τις δηλώσεις αυτές του κ. Τσίπρα, ο αρθρογράφος φέρεται να είχε συνάντηση με τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Τσακίρη, τον Αρχιμανδρίτη Κύριλο Σύκή και την υπεύθυνη του Προξενείο κ. Χατζησαμουήλογλου, για την οποία γράφει ότι «αν και ήταν η πρώτη συνάντηση ήταν σαν να είμαστε φίλοι από παλιά και είπαμε ‘δεν αρμόζει σε δυο λαούς οι οποίοι μιλάνε διαφορετικές γλώσσες αλλά λένε τα ίδια πράγματα να παραμένουν ‘χωρισμένοι’».
 
»Ας κάνουμε το καλό και ας το ρίξουμε στο Αιγαίο» 

Μετά από όλα αυτά – γράφει- για ακόμη μια φορά θέλω να επισημάνω το εξής: «Ας κάνουμε το καλό και ας το ρίξουμε στο Αιγαίο (..) Το Αιγαίο ας μην είναι μια θάλασσα που μας χωρίζει, αλλά μια θάλασσα φιλίας και αδελφοσύνης που θα μας επανασυνδέσει», είναι το καταληκτικό σχόλιο του αρθρογράφου.

Ας δεχθούμε – το ξαναλέμε- τις καλές προθέσεις και την ειλικρίνεια των γραφομένων του ( για αυτό και παραθέσαμε εδώ μια αναλυτική περίληψη ώστε να μεταφερθεί το κλίμα του).

‘Ομως…

Όμως και μόνο τα όσα έγιναν χθες στο Φαρμακονήσι και εν συνεχεία στην Στρογγυλη, στο Καστελόριζο, θα πρέπει να  κάνουν τον κ.  Ozgur Kaynar, και κάθε σοβαρό Τούρκο, να στρέψει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία μιας »γέφυρα φιλίας» στο Αιγαίο, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του και πιο συγκεκριμένα την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της.
Γιατί, όπως πάει, κάτι άλλο – και όχι το »καλό» ( της παροιμίας),  φαίνεται να επιδιώκει να ρίξει στο Αιγαίο η Άγκυρα.
 Και αυτό που κινδυνεύει είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.