Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη για το μπαράζ υπερπτήσεων

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα για το μπαράζ υπερπτήσεων που σημειώθηκαν σήμερα πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, καταλήγει η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πραγματοποίησε διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Συνολικά τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πάνω από 11 υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά και όλες καταγράφηκαν σε ύψος άνω των 22.000 ποδών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.