126 μη θεσμοθετημένες θέσεις εξωτερικού τις πληρώνουμε 58 εκατομμύρια!

Οι θέσεις εξωτερικού ήταν και είναι πάντα περιζήτητες από τους στρατιωτικούς. Όχι άδικα αφού και στην καριέρα τους προσφέρουν εφόδια και προσόντα ,αλλά και γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να κερδίσουν κάποια επιπλέον χρήματα. Κι επειδή ήταν πάντα περιζήτητες , έχουμε πολλές τέτοιες θέσεις που δεν είναι καν θεσμοθετημένες! Πόσες είναι αυτές;

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Onalert.gr αυτή τη στιγμή οι μη θεσμοθετημένες θέσεις εξωτερικού είναι 126! Το κόστος τους για τη περίοδο 2014-2018 έχει υπολογιστεί στα 58.191.949,05 ευρώ!

Γιατί δεν έχουν θεσμοθετηθεί; Τα Γενικά Επιτελεία το ζητάνε αλλά κανένας από τους ΥΕΘΑ που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το ΥΠΕΘΑ δεν έβαλε την υπογραφή του. Δεν πρόλαβαν; Το …ξεχασαν; Δεν ήθελαν; Ότι κι αν ισχύει η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι 126 θέσεις εξωτερικού που μας κοστίζουν τόσα πολλά είναι στον αέρα.

Όπως ανφέρει το ΓΕΕΘΑ σε ενημερωτικό του σημείωμα “σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 19 του Ν.2292/95 (Δ-1),όπως ισχύει σήμερα ,προβλέπεται ότι “ Οι θέσεις στις Ελληνικές Πρεσβείες των Ακολούθων Άμυνας ,των Στρατιωτικών ,Ναυτικων και Αεροπορικών Ακολούθων ,καθώς και οι λοιπές θέσεις στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο εξωτερικό,καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας,Εξωτερικών και Οικονομικών ,που εκδίδονται με πρόταση του Α/ΓΕΕΘΑ και ύστερα από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ”.

Το πρόβλημα αφορά και στο θέμα της στελέχωσης του επιτελείου Κωσταράκου για την ΕΕ.

Υπενθυμιζουμε οτι επί υπουργίας Μπεγλίτη είχε αποφασιστεί η περικοπή σημαντικού αριθμού θέσεων εξωτερικού για λόγους οικονομίας. Οι 126 μη θεσμοθετημένες θέσεις εξωτερικού ακούγονται πολλές και είναι σίγουρα ακριβές. Ασφαλώς η Ελλάδα οφειλει να εκπροσωπείται όπου πρέπει , επαρκώς . Και θα προσθέταμε ότι τα στελέχη που τοποθετούνται στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν αποδοχές που θα τους επιτρέπουν αξιοπρεπή παρουσία. Χωρίς υπερβολές βεβαίως. Όμως όπως έλεγαν στο Onalert.gr στελέχη των ΕΔ είναι βέβαιο ότι αν “χτενιστεί” ο κατάλογος των 126 θέσεων εξωτερικού θα διαπιστωθεί ότι πολλές από τις θέσεις μπορούν άνετα να “κοπούν”. Ώρα να το κάνουμε και βέβαια αμέσως μετά να τις θεσμοθετήσουμε κιόλας.