Απόβαση του ΝΑΤΟ στη Λήμνο σε video game. Τι απαντούν Μπεγλίτης και Παπουτσής στη Βουλή

Συνιστά απειλή κατά της «εθνικής ασφάλειας» ένα… βιντεοπαιχνίδι; Λογικά όχι, όμως, όταν στο επίκεντρο βρίσκεται η Λήμνος και εμπλέκεται το ΝΑΤΟ για να την… απελευθερώσει από την εισβολή Ιρανών, το «στόρι» αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το θέμα έφτασε στη Βουλή και ασχολήθηκαν μέχρι η ΕΥΠ και διευθύνσεις πολεμικών παιγνίων του Πενταγώνου!

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η τοπική εφημερίδα «Εμπρός», καθώς στο παιχνίδι εμφανίζονται ρεαλιστικές απεικονίσεις από διάφορες περιοχές του νησιού, όπου διεξάγονται οι μάχες. Το σενάριο του παιχνιδιού, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του επόμενου έτους, θέλει περί τους 200 φονταμενταλιστές Ιρανούς να έχουν καταλάβει τη Λήμνο, προκαλώντας την αντίδραση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που φτάνουν για το απελευθερώσουν. Ολα αυτά στο μακρινό 2025.

«Τίθεται σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας» και «τι θα πράξετε άμεσα» ανέφεραν σε ερώτηση, που κατέθεσαν στο Κοινοβούλιο προς τους υπουργούς Π. Μπεγλίτη και Παπουτσή οι Θ. Πλεύρης και Αδ. Γεωργιάδης.

Το «Arma 3», όπως ονομάζεται το επίμαχο video game, είναι ένα εμπορικό στρατιωτικό παιχνίδι, απάντησε ο Π. Μπεγλίτης. Σε αυτό η Λήμνος εμφανίζεται ως μία από τις «τέως σημαντικότερες ελληνικές αεροπορικές βάσεις», που καταλήφθηκε από Ιρανικά στρατεύματα το 2025. Στη διαδικτυακή προώθηση του παιχνιδιού -όπως εμφανίζεται σε διάφορα διαφημιστικά επίσημα βίντεο της εταιρείας- μπορεί να εμφανίζονται με μεγάλη ευκρίνεια εικόνες υποδομών και περιοχών του νησιού, ωστόσο, δεν φαίνονται «στρατιωτικές εγκαταστάσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός Αμυνας. «Δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο εκπαιδευτικό ή επιχειρησιακό μέσο σε στρατιωτικό επίπεδο», είπε ο υπουργός. Επιχειρώντας ο ίδιος μια σύγκριση με αντίστοιχα παίγνια που χρησιμοποιεί ο στρατός για την εκπαίδευση του προσωπικού, επισημαίνει ότι αυτά «έχουν ελάχιστη έως και καμία συνάφεια με την ηλεκτρονική εφαρμογή «Arma 3″».

Από την πλευρά του, ο Χρ. Παπουτσής απάντησε ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΕΥΠ «τελεί εν γνώσει του συγκεκριμένου πολεμικού βιντεοπαιχνιδιού» και διαπίστωσε ότι η  «η απεικονιστική λεπτομέρεια είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις». Ωστόσο, τόνισε ο υπουργός «δεν μπορεί να τεθεί με σαφή τρόπο ζήτημα Εθνικής Ασφαλειας». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι το θέμα εξακολουθούν να το παρακολουθούν.

Αλλωστε το παιχνίδι, θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2012.