Βρήκαμε τα «ισοδύναμα» μέτρα για το μείον 12% που το ΥΕΘΑ …ακόμη ψάχνει

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ψάχνουν ισοδύναμα μέτρα για να αποφύγουν τη μείωση του 12% στους στρατιωτικούς,λένε κυβερνητικές πηγές. Όσοι γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση των Ελληνικών ΕΔ, δυσκολεύονται να καταλάβουν τι εννοούν οι “πηγές”. Είναι τόσο προφανή τα ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν : λουκέτα “αστραπή” σε εκατοντάδες μονάδες που θα αποτελέσουν και την έναρξη μιας “κεραυνοβόλου” αναδιοργάνωσης των ΕΔ. Τι χρειάζεται γι΄ αυτό; Μόνο μία απόφαση που απαιτεί πολιτική τόλμη. Αλλά που να βρεθεί;

Οι στρατιωτικοί είναι πανέτοιμοι εδώ και μήνες. Στο ΓΕΣ υπάρχει ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο για κλείσιμο μονάδων που δεν εξυπηρετούν κανένα επιχειρησιακό σκοπό. Εξυπηρετούν μόνο τοπικούς κομματικούς και επαγγελματικούς παράγοντες. Ήδη έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο μονάδων με όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο τρόπο ,ακριβώς για να αποφευχθούν οι εντάσεις με τα τοπικά συμφέροντα. Όμως αν δεν δοθεί πράσινο φως από τη πολιτική ηγεσία για μαζικό κλείσιμο μονάδων,που θα απελευθερώσουν όχι μόνο χρήματα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό,τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν προχωρά άμεσα στο κλείσιμο-αστραπή που θα δώσει το επιχείρημα της εξοικονόμησης των χρημάτων (114 εκατομμύρια ευρώ για φέτος) που ζητά η τρόϊκα;

Μα γιατί το “μικρόβιο” του πολιτικού κόστους,εξακολουθεί να κυριαρχεί στην σκέψη των πολιτικών όλων των παρατάξεων. Είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή που οι στρατιωτικοί -αλλά και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι- ζουν υπό την απειλή νέων μειώσεων στο εισόδημά τους ο βουλευτής Ξάνθης Α.Κοντός δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες που κυκλοφορούν στην εκλογική του περιφέρεια, ανακοινώνοντας ….επαναλειτουργία στρατοπέδου! Μπορεί όπως διαβεβαιώνουν από το ΥΕΘΑ αυτό να μην ισχύει και να πρόκειται απλώς για χρήση των εγκαταστάσεων για επαίδευση βαθμοφόρων ,όμως το κλίμα που διαμορφώνεται είναι ότι …στρατόπεδα ανοίγουν! Κι αυτό το κλίμα εύκολα θα μεταδοθεί και σε άλλες περιοχές που βλέπουν τις στρατιωτικές μονάδες ως “μηχανή χρήματος”.

Τα πράγματα είναι απλά όταν είσαι με τη πλάτη στο τοίχο. Οι επιλογές που έχεις συνήθως δεν είναι περισσότερες από …μία και γι΄ αυτό η απόφαση που θα σε ξεκολλήσει από τον τοίχο είναι σχετικά απλή. Σ΄ αυτή τη κατάσταση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ή παίρνουν την απόφαση και παρουσιάζρυν ένα αξιόπιστο πακέτο “ισοδύναμων” οικονομικών μέτρων στους τροϊκανούς, ή θα πρέπει να προετοιμάζονται για τη διαχείριση των επιπτώσεων που θα έχει στις ΕΔ η μείωση του 12%.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μείωση 12%: δίνουν «μάχη» ή προσπαθούν να διαχειριστούν την ήττα από τη τρόϊκα στο ΥΕΘΑ;

Στρατιωτικοί προς Παναγιωτόπουλο:»Υπουργέ κλείσε τη πόρτα στη τρόϊκα».