Φοράνε «χακί», ναύτες και σμηνίτες!Αλλάζουν όλα στη βασική εκπαίδευση

Ολοι οι ναύτες και οι σμηνίτες πλέον θα περνάνε ως νεοσύλλεκτοι υποχρεωτικά από εκπαίδευση στο στρατό ξηράς για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Οι αλλαγές ξεκινούν άμεσα, ήδη από την επόμενη ΕΣΣΟ που αναμένεται να πάρει προσκλητήριο για να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στα Κέντρα Εκπαίδευσης.

Με τον τρόπο αυτό, το ΓΕΕΘΑ θέλει σταδιακά να δημιουργήσει μια ενιαία «κουλτουρα» στρατιωτικής εκπαίδευσης με στόχο να μπορεί να εκμεταλλευτεί περισσότερους εφέδρους και σε περισσότερες ειδικότητες, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Σήμερα, επίστρατοι που είχαν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία στο ναυτικό ή την αεροπορία, στερούνται της προκεχωρημένης εκπαίδευσης των φαντάρων του στρατού ξηράς. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να τους «αξιοποιήσει» ο στρατός σε ανάλογες θέσεις, οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του σε έμψυχο δυναμικό.

Με το νέο status quo στη στρατιωτική εκπαίδευση ο στρατός θα αποκτήσει περισσότερες επιλογές στους κόλπους των επίστρατων, όταν μέχρι τώρα περιοριζόταν σε λίγες μόνο ειδικότητες όπως, οδηγούς οχημάτων, τραυματιοφορείς και τυφεκιοφόρους.

Πλέον η βασική εκπαίδευση σε ναυτικό και αεροπορία θα περιλαμβάνει αντικείμενα που προβλέπονται στο ΣΠΕΝ του στρατού ξηράς, όπως ρίψη χειροβομβίδων, κίνηση στο πεδίο μάχης, ατομική και ομαδική αντιμετώπιση πυρών Πυροβολικού κ.ά. Πού στοχεύουν; Να αποκτήσουν ναύτες και σμηνίτες με προσόντα φαντάρων, ώστε να δημιουργηθεί μια δεξαμενή αξιόμαχης εφεδρείας.