Φράγκος και Α/ΓΕΝ στην εκδήλωση για το ΒΕΛΟΣ.Βίντεο

Ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης μιλώντας στην εκδήλωση για το ΒΕΛΟΣ, είπε ότι πρόκειται για μία επέτειο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση της ελληνικής δημοκρατίας αλλά και που ουσιαστικά αποτελεί την συνέχεια 2500 χιλιάδων χρόνων ελληνικής ιστορίας. Μιας Ιστορίας που γέννησε την δημοκρατία και στιγματίσθηκε από την ναυτοσύνη των Ελλήνων . Και να που ο χρόνος στο πέρασμα του, τα ’φέρε έτσι ώστε το Μάιο του 1973, η μια αρετή του ελληνισμού κλίθηκε να υπερασπιστεί την άλλη “.

Κι επειδή κάποιοι -λίγοι- θα σπεύσουν να τον σχολιάσουν ο Α/ΓΕΝ στη δεύτερη παράγραφό του εξηγεί:

“Και αν κάποιοι πιστεύουν, ότι δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δυο, είναι γιατί ποτέ δεν ατένισαν τον καταγάλανο ουρανό καταμεσής του πελάγους, γιατί δεν γεύτηκαν το άρωμα ελευθερίας και ανεξαρτησίας που αναδύει η θάλασσα . Μια θάλασσα που γαλουχεί έτσι τους ανθρώπους της, ώστε να μην αντέχουν στην τυραννία και να δυστροπούν στην καταπίεση.
Τέτοια περίπτωση ήταν και η περίπτωση του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΥΣ και του κυβερνήτη του. Μια πράξη που κατήγγειλε την έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα και που ήρθε σε αντίθεση με το ιδιωτικό συμφέρον, μια πράξη που έθετε σε κίνδυνο ακόμα και τα μέλη των οικογενειών που θα έμεναν πίσω… Και όμως οι άνδρες αυτοί δεν δείλιασαν και τράβηξαν το δρόμο, που τους οδήγησε να γίνουν σύμβολα δημοκρατίας και αντιδικτατορικού αγώνα”.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο ΥΕΘΑ Φ.Φράγκος,ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

“Η πράξη του πληρώματος του αντιτορπιλικού Βέλος είχε παγκόσμια απήχηση, εκφράζοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν είχαν απωλέσει τα δέοντα της Δημοκρατίας. Ο τρόπος ενέργειας που επέλεξε το πλήρωμα έφερε την σφραγίδα πατριωτών στρατιωτών αφού δεν υπήρξαν απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, καταστροφή υλικού και μέσων.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι το κίνημα του ναυτικού επεξεργάζονταν και πιο δυναμικούς και ακραίους τρόπους ενέργειας. Οι πρωτεργάτες εξέθεσαν σε κινδύνους όχι μόνο στους εαυτούς τους αλλά και τις οικογένειές τους. Και όταν λέω κινδύνους αυτό συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια. Υπέφεραν οικογένειες και το γνωρίζω πολύ καλά, γιατί έχω επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν αυτοί αντιπαρήλθαν με την λεβεντιά τους, με την πίστη τους ότι επιτελούν ένα καθήκον υπέρτατο και αγωνίστηκαν για τη αποκατάσταση της Δημοκρατίας”.
 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ