Γιατί «πάγωσε» το θέμα αύξησης της θητείας ο Μπεγλίτης.

Αποφάσεις υπό πίεση είναι σχεδόν πάντα λάθος. Αυτή η άποψη φαίνεται ότι κέρδισε τελικά στο επιτελείο του ΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη,ο οποίος έδωσε παράγγελμα “άκυρο” για τα σενάρια της αύξησης της θητείας,χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα συνεχίσει να είναι υπό εξέταση.Τι τον κρατάει; Το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η αύξηση της θητείας,οχι μόνο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς,όπως έχουμε ξαναγράψει ,αλλά και για τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Η αλήθεια είναι ότι συνεργάτες του ΥΕΘΑ κάθε άλλο παρά έχουν πειστεί ότι η αύξηση της θητείας είναι μονόδρομος και προσπαθούν να πείσουν και τον ίδιο τον ΥΕΘΑ να εξετάσει και να εξαντλήσει όλα τ΄ άλλα σενάρια,πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση αύξησης.

Το σίγουρο είναι ότι ,όπως έχουμε ξαναγραψει στο Onalert, η όποια χρονική αύξηση της θητείας από μόνη της δεν πρόκειται να προσφέρει απολύτως τίποτα στις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και πρώτα απ΄ όλα πρέπει να εξεταστεί η αλλαγή της φιλοσοφίας εκπαίδευσης των στρατιωτών. Τους καλούμε στο στρατό για να γίνουν μαχητές κι όχι αγγαρειομάχοι. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους ΕΠΟΠ,πολλοί απο τους οποίους προσελήφθησαν “με όνειρα χίλια” για μια αξιοπρεπή θητεία στις ΕΔ και κατέληξαν Επαγγελματίες αγγαρειομάχοι,χωρίς να το θέλουν.

Συνεπώς ναι μπορεί να είναι αναγκαία η αύξηση της θητείας αλλά δεν μπορεί να ληφθεί ως μέτρο αποσπασματικά.