Η πρώτη αξιολόγηση των νέων Αρχηγών

Οι πολιτικές εξελίξεις δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια σχολιασμού για την ουσία των κρίσεων που έχει να κάνει με τα πρόσωπα των αξιωματικών που καλούνται να αναλάβουν μια πολύ δύσκολη αποστολή, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και με τη γειτονιά μας να φλέγεται.

Δυστυχώς για τους τέσσερις νέους Αρχηγούς η γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα δεν θα κάνει καθόλου εύκολο το έργο τους,το οποίο πρωτίστως έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας.

Επιπλέον είνα η ηγεσία που θα αναλάβει να υλοποιήσει την νέα δομή δυνάμεων ,με τη προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει και κυβέρνηση,που θα την στηρίξει.

Οι επιλογές σ΄ότι αφορά στα πρόσωπα των Αρχηγών κρίνονται ορθές ,για να είμαστε δίκαιοι:

•Ο αντιστράτηγος Μιχάλης Κωσταράκος ,διοικητής του Γ΄ΣΣ, έχει διατελέσει υπασπιστής του Α/ΓΕΣ Κ.Παναγιωτάκη ,στις αρχές της δεκαετίας του 2000,όταν είχε γίνει η μοναδική σοβαρή προσπάθεια αναδιοργάνωσης των ΕΔ. Θεωρείται αξιωματικός με πολύ καλή επαγγελματική κατάρτιση,χαμηλών τόνων και η ηγεσία του ΥΕΘΑ πιστεύει ότι θα μπορέσει ως Α/ΓΕΕΘΑ να “τρέξει” με γοργό ρυθμό την νέα δομή δυνάμεων.

Η “καρατόμηση” 11 αντιστράτηγων έχει τη μορφή μηνύματος “ανανέωσης” του Στρατού. Όλα αυτά μένουν να αποδειχτούν στη πράξη.

•Ο μέχρι χθες υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, επιλέχθηκε από τον ΥΕΘΑ ως διάδοχος του Δ.Ελευσινιώτη. Ο αντιναύαρχος Χρηστίδης έγινε δεκτός με θετικά σχόλια από το προσωπικό του ΠΝ.Πρόκειται για αξιωματικό που “έχει φάει” θάλασσα, ως κυβερνήτης της φρεγάτας ΨΑΡΑ, υπήρξε διοικητής Μοίρας Φρεαγατών ,διοικητής Φρεγατών,διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης και έχει υπηρετήσει και σε μια σειρά άλλων επιτελικών και μάχιμων θέσεων.

•Η επιλογή του μεχρι χθες Α/ΑΤΑ Αντώνης Τσαντιράκης ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη μετά την αποστρατεία του Β.Κλόκοζα.

•Θετικά αντιμετωπίζεται και η επιλογή του μέχρι χθες διοικητή του Δ΄ ΣΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Ζαζιά.