Μείωση 12%: δίνουν «μάχη» ή προσπαθούν να διαχειριστούν την ήττα από τη τρόϊκα στο ΥΕΘΑ;

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το τελυταίο 48ωρο το θέμα της μείωσης των αποδοχών των στρατιωτικών και των αστυνομικών κατά 12% “καίει”. Τόσο πολύ που ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει προτιμήσει τη σιωπή ,αν εξαιρέσουμε τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό η οποία όμως ελάχιστα μας διαφώτισε.

Το θέμα βέβαια δεν είναι η ενημέρωση για το τι θα γίνει,αλλά ποια θα είναι η κατάληξη.

Όλοι παραδέχονται ότι άλλες περικοπές δεν μπορούν να γίνουν. Θα προκαλέσουν τεράστιο θέμα στη λειτουργία των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας.Η παραδοχή όμως δεν είναι αρκετή.

Θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει τις απόψεις της στη τρόϊκα,στην οποία μην ξεχνάμε έχουμε δώσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακόμη και στο σκληρό πυρήνα της Εθνικής Άμυνας; Γιατί όταν “εξολοθρεύει” την αξιοπρέπεια και το βιοτικό επίπεδο των στρατιωτικών αυτό κάνει. Και να θυμίσουμε ότι ο κ.Βενιζέλος ,όταν ακόμα ήταν ΥΕΘΑ έλεγε με ύφος κοφτό ότι η τρόϊκα δεν θα έχει λόγο στην Άμυνα.

Το ερώτημα είναι αν η κυβερνητική σιωπή έχει να κάνει με την “μάχη” που λέει ότι δίνει εναντίον των απαιτήσεων της τρόϊκας ή αν αποτελεί προσπάθεια να κερδίσει χρόνο για να “χρυσώσει” το χάπι της ανακοίνωσης της ήττας.

Αλλά όσο χρόνο κι αν αγοράσει η κυβέρνηση η νέα περικοπή δεν θα “χωνευτεί” με τίποτα. Όσες δηλώσεις στήριξης και αναγνώρισης της αποστολής των στελεχών των ΕΔ κι αν γίνουν ,όσα λόγια παρηγοριάς κι αν συνοδευσουν την ανακοίνωση της νέας περικοπής ,τίποτα δεν θα μπορεί να μειώσει έστω τις συνέπειες της νέας περικοπής. Που δεν θα είναι μόνο οικονομικές.