Μία από τα ίδια στο «συμμάζεμα» των στρατοπέδων.Κλείνουν…χωρίς να κλείσουν!

Τίποτα δεν αλλάζει! Το αναμενόμενο “συμμάζεμα” μονάδων και στρατοπέδων γίνεται ,όπου γίνεται “κουτσουρεμένο” και χωρίς ουσιαστικό κέρδος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΚΕΤΧ στη Πάτρα. Βουλευτής της περιοχής ,προφανώς για να ικανοποιήσει ψηφοφόρους κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Και τι απάντησε ο ΥΕΘΑ;

“Το ΚΕΤΧ λειτούργησε μέχρι και τη 2011 Β’ΕΣΣΟ ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και ως Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (ΕΚΕ), συνολικής χωρητικότητας 700 ατόμων.
Το εν λόγω Κέντρο έχει πιστοποιηθεί από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.) ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) για τους στρατεύσιμους οπλίτες ειδικότητας τεχνίτη και ηλεκτροτεχνίτη τροχοφόρων οχημάτων.
Για τον εξορθολογισμό των λειτουργούντων ΚΕΝ αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, η οριστική παύση της λειτουργίας του ΚΕΤΧ ως ΚΕΝ και η συνέχιση της λειτουργίας του ως ΕΚΕ, από τη 2011 Γ΄ ΕΣΣΟ.
Το ΚΕΤΧ δεν δύναται να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως ΚΕΝ και ΕΚΕ, καθόσον κατά την περίοδο της κατάταξης του 2ου τμήματος κάθε ΕΣΣΟ, θα εκπαιδεύονται για 5-6 εβδομάδες παράλληλα και οι οπλίτες του 1ου τμήματος αυτής σε τεχνικές ειδικότητες (λειτουργία ως ΕΚΕ), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσεπίλυτα προβλήματα στρατωνισμού, σίτισης και εν γένει διαβίωσης του προσωπικού, εξαιτίας της χωρητικότητας του Κέντρου και του μικρού χρονικού διαστήματος (1 εβδομάδα) που μεσολαβεί των κατατάξεων των δύο τμημάτων κάθε ΕΣΣΟ.
Πέραν των παραπάνω, εκτιμάται ότι η παύση της λειτουργίας του ΚΕΤΧ ως ΚΕΝ και η λειτουργία του μόνο ως ΕΚΕ, δεν το υποβαθμίζει αλλά του προσδίδει νέα δυναμική, καθόσον το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης αναβαθμίζεται και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εκπαίδευση τεχνικών ειδικοτήτων με το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την άριστη εξειδίκευση όλων των εκπαιδευομένων στις υπόψη ειδικότητες.
Επιπλέον, όλοι οι εκπαιδευόμενοι στις ειδικότητες του ΚΕΤΧ, σε αντίθεση με τους νεοσύλλεκτους οπλίτες, θα λαμβάνουν άδεια εξόδου σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ωρών Υπηρεσίας και Εκπαίδευσης, για όλο το χρονικό διάστημα που θα εκπαιδεύονται στο υπόψη Κέντρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.
Τέλος, σημειώνεται ότι το ΓΕΣ, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της πόλης των Πατρών έχει παραχωρήσει από το 2003 έκταση 14.793 m² από τους χώρους του ΚΕΤΧ για την κατασκευή και λειτουργία του Νέου Δικαστικού Μεγάρου της πόλης των Πατρών”.