Ο κύβος ερρίφθη:νέες περικοπές αποδοχών

Η ταραχή που προκλήθηκε χθες από τη «στάση πληρωμών» του ΜΤΣ,θα έχει και συνέχεια αφού όπως αποκαλύφθηκε από τις χθεσινές επαφές αποστράτων και εν ενεργεία αξιωματικών με το ΜΤΣ, το σχέδιο «σωτηρίας» του ταμείου είναι ένα: η δραστική περικοπή των μερισμάτων!
Το  onalert αποκάλυψε χθες ότι η μοναδική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση από 20% και πάνω του μερίσματος που λαμβάνουν οι δικαιούχοι και «μεταφράζεται» σε περίπου 300 με 350 ανά τρίμηνο. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε άμεσα από τα όσα είπε και ο πρόεδρος του ΜΤΣ,στους αποστράτους της ΑΝΕΑΕΔ ,οι οποίοι τον επισκέφτηκαν. Υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης σε βάθος τετραετίας το οποίο όμως προβλέπει σαφώς μειωμένα μερίσματα από την καταβολή της επόμενης δόσης στις αρχές του 2011. Το μόνο που ακόμη δεν έχει καθοριστεί και αποτελεί απ΄ ότι φαίνεται και σημείο διαφωνίας μεταξύ της διοίκησης του ΜΤΣ και της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου. Από το ΜΤΣ στη διοίκηση του οποίου συμμετέχει και ο υπαρχηγός ΓΕΣ υπάρχει η άποψη για περικοπές που θα φθάνουν το 20%. Από την άλλη πλευρά το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι οι περικοπές πρέπει να είναι πιο μεγάλες,διαφορετικά «δεν κάνουμε τίποτα». Το υπουργείο Άμυνας έχει λάβει τελεσίγραφο από το υπουργείο Οικονομικών ότι η εκταμίευση των περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ για τη καταβολή του μερίσματος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα είναι η τελευταία. Επισημαίνουν ότι «εδώ και ένα χρόνο σας ζητάμε να πάρετε μέτρα και να παρουσιάσετε σχέδιο εξυγίανσης,αλλά τίποτα δεν έχει γίνει».
Επί της ουσίας οι δικαιούχοι του ΜΤΣ θα χάσουν κι άλλα χρήματα. Οι απόστρατοι ένα ποσό 100 με 150 ευρώ που στις ημέρες που ζούμε είναι άκρως σημαντικό. Οι εν ενεργεία ήδη διαμαρτύρονται για τις κρατήσεις που τους γίνονται για ένα ταμείο το οποίο όπως λένε «παύει να είναι πλέον ανταποδοτικό».