Οι Φρουροί της Συκαμινιάς. Ένα βιβλίο του Αντώνη Κακαρά

 
 
Στην έκδοση αυτή με τα διηγήματα ο συγγραφέας καταγράφει, μεταξύ των άλλων,  χαρακτήρες, γεγονότα, εικόνες που ο καθένας μας συναντά, ακούει, βλέπει, στο δρόμο, στην αγορά, παντού. Είναι τέτοια η περιγραφή ώστε ο αναγνώστης νοιώθει πως στοιχεία των ηρώων είναι και δικά του, πως έχει και ο ίδιος μερίδιο στα δρώμενα, οργίζεται, ενθουσιάζεται, ικανοποιείται ενίοτε, συνεγείρονται τα συναισθήματά του.
Είναι συχνή η αναφορά στο αγαπημένο του θέμα, τη Γυναίκα, ενώ προβάλλεται με ευαισθησία και φανερό θαυμασμό ο κυρίαρχος ρόλος της στη διαμόρφωση αρχών, συνειδήσεων και χαρακτήρων, η συμμετοχή της σε αγώνες.
Οι συγκρούσεις των ανθρώπων, η πολιτική, η καθημερινή ζωή έχουν τη θέση τους στο βιβλίο, όπως και η προβολή του καλού και του κακού, ο αγώνας για επιβίωση, η δικτατορία του 67, τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, η θρησκοληψία, ο ρατσισμός, η πλουτοκρατία και οι συμπεριφορές της, η κρίση που μαστεύει από τους εργαζόμενους ικμάδα και ελπίδες. Αλλά και η ζωή στο χωριό με ηθογραφικές αναφορές και απολαυστικά στοιχεία, η επιμονή για το παλιό και άφθαρτο, όλα λίγο πολύ ξεκινώντας από πραγματικές ιστορίες και συμβάντα σήμερα, χθες και παλιότερα από τον πόλεμο και μετά.