«Οι Κασσάνδρες θα απαξιωθούν».Άρθρο για τον συνδικαλισμό στις ΕΔ.

Αναστάσιος Τσάκαλος

Αρχικελευστής ΕΜΘ (ΜΗΧ)

Γεν. Γραμματέας ΣΥΣΜΕΔ

Μετά τις, ασήμαντες σε αριθμό, αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου, για τη δυνατότητα σωματειακής δραστηριότητας από τα μόνιμα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ίσως είναι αναγκαίο να επισημάνουμε κάποιες άλλες παραμέτρους, έτσι όπως τις αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των Ελλήνων στρατιωτικών και ιδίως οι χαμηλόβαθμοι, οι ΕΠΟΠ, οι ΕΜΘ και λοιποί Υπαξιωματικοί.

Η εκπροσώπηση ή όχι των στρατιωτικών, με όποια μορφή και εάν αυτή επιλεχθεί να υπάρξει ή υπάρχει, μάλλον είναι ένα θέμα, που θα πρέπει να απασχολήσει άλλους θεσμούς και ήδη έχει λυθεί προ πολλού.

Ήδη από το 2000. Το δικαστήριο, και μάλιστα το Ανώτατο Αναιρετικό Δικαστήριο της Χώρας, κρίνει και αποφασίζει νομικά και συνταγματικά. Και το θέμα είναι ότι αποφάσισε. Κασσάνδρες που προσπαθούν να προκαλέσουν πανικό και εκφοβισμό, μάλλον θα απαξιωθούν και θα απομονωθούν, στον ίδιο τόπο και με τον ίδιο τρόπο που επέλεξαν να επιτεθούν.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βάλλονται βάναυσα, άδικα και αναίτια. Δέχονται επίθεση (ψυχολογική, σωματική, οικονομική, εργασιακή κλπ) και απαξίωση, χωρίς να μπορούν να την αντικρούσουν.

Χωρίς να μπορούν να βγουν από τα στεγανά και το γυάλινο κόσμο που τους έκλεισαν. Δεν θέλουν; Δεν μπορούν; Μάλλον δεν θα απαντήσει αυτό το άρθρο.

Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων έχει αναδείξει πολυσήμαντη δραστηριότητα και έχει διαψεύσει όλα τα μυστικά και μαύρα ανώνυμα κελεύσματα. Η διάφανη και κρυστάλλινη πορεία του δεν φοβάται τίποτα.

Σε βροχή ερωτήσεων Ελλήνων βουλευτών στον αρμόδιο Υπουργό, για την κατακρεούργηση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος που διέπει τα μόνιμα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι ερωτήθηκαν οι οικείοι φορείς και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα.

Άραγε δεν υπήρξε τίποτα που θα μπορούσε να βελτιωθεί, με σχετικές προτάσεις από τους οικείους φορείς;

Τα πάμπολλα έγγραφα που συνέταξε και απέστειλε ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, με συγκεκριμένη, λιτή και βάσιμη επιχειρηματολογία, φαίνεται ότι έκαμαν αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν, σε αντίθεση με το παραπάνω.

Ήδη, ο Σύνδεσμος, καταγράφει τα εξής: κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς από τα «εν ενεργεία» στελέχη στις Ενώσεις Αποστράτων, χορήγηση ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, θέσπιση και χορήγηση 9μηνης και 3μηνηες άδειας ανατροφής τέκνου, απαλλαγή μετά από 24ωρη διανυκτέρευση, παράσταση συνηγόρου κατά την πειθαρχική διαδικασία, κάλυψη δικαστικών εξόδων και αναμένεται η ψήφιση της μεταβατικής ενσωμάτωσης των στελεχών των ειδικών κατηγοριών στο συντάξιμο πλαίσιο της 25ετίας.

Και είναι πολλά ακόμη αυτά που χρειάζονται διευθέτησης και επίλυσης. Ένα, μάλιστα, από τα βασικότερα που ενδιαφέρει και την πλειοψηφία των στελεχών των ΕΔ είναι η απόφαση για τη μοριοδότηση των τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων κλπ. Ο Σύνδεσμος ανέδειξε με πολυσέλιδο έγγραφό του, από την πρώτη στιγμή της εκδόσεως της σχετικής Υπουργικής απόφασης, τα προβλήματα που θα παρουσιάζονταν, και ήδη είναι μπροστά μας. Οι προτάσεις του συγκεκριμένες και προσγειωμένες. Προτάσεις των ίδιων των στελεχών των ΕΔ.