Οι εκδηλώσεις για το Ελ Αλαμέϊν και …η τσίχλα του πλοιαρχου

Με μια σεμνή τελετή τιμήθηκαν σήμερα στο Ελ Αλαμέιν οι πεσόντες στη μάχη του Οκτωβρίου του 1942 στο Βορειοαφρικανικό μέτωπο.
Στο ελληνικό μνημείο εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ.Χριστ. Λάζαρης. Ο χώρος πλημμύρισε από τη νεολαία της ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια και τους προσκόπους του Καΐρου.

Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν όπως κάθε χρόνο, και στα μνημεία της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας.

Οι δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα φάνηκαν στην εφετινή εκδήλωση, καθώς δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου και δεν δόθηκε η καθιερωμένη δεξίωση που δίδεται κάθε χρόνο στην προξενική κατοικία στην Αλεξάνδρεια.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν και πολλοί ΄Ελληνες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου και κατέθεσαν στεφάνια εκ μερους σωματείων και συλλόγων των δυο παροικιών.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσία του αξιωματούχου της Αιγυπτιακής κυβέρνησης που κατέθεσε στεφάνι εκ μερους του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου. Αλλα και εκείνος θα έφυγε ιδιαίτερα εντυπωσιασμενος από την υποδοχή που του έγινε από τον Ελληνα αξιωματικό, οικοδεσπότη της εκδήλωσης……. Ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού υποδέχθηκε τον Αιγύπτιο αξιωματικό και την συνοδεία του μασώντας ……τσίχλα…… ίσως και καραμέλα; Με ιδιαίτερη μάλιστα σπουδή, που σχολιάστηκε από πού πολλούς παρισταμένους………