«Οι χαμηλόβαθμοι τα μεγάλα θύματα του νέου μισθολογίου».Άρθρο-διαγράμμματα του προέδρου του ΣΥΣΜΕΔ

Του ΑΝΕΣΤΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)
Πρόεδρος ΣΥΣΜΕΔ

Δραματικές μειώσεις, της τάξεως του 30%, θα δουν οι στρατιωτικοί, και μάλιστα οι υψηλόβαθμοι, στις απολαβές τους με το νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, όπως από διαρροές αναγράφεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αρχιτεκτονική τού ήδη εφαρμοζόμενου για τους δημοσίους υπαλλήλους νέο μισθολόγιό τους, το οποίο σταδιακά φέρεται να προωθείται η εφαρμογή του και στους στρατιωτικούς. Εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, και θα ήταν για τους στρατιωτικούς ευχής έργο, τότε ακόμη και με την πλήρη, χωρίς ουδεμία τροποποίησή του, εφαρμογή στο ωράριο και το παραγόμενο έργο των στρατιωτικών, οι τελευταίοι θα δουν τις απολαβές τους να εκτοξεύονται, κάτι που προφανώς δεν θα αρέσει.

Οφείλουμε στο σημείο αυτό να τονίσουμε και να υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά, το ήδη βέβαια γνωστό σε όλους, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας ιδιαίτερος και ευαίσθητος χώρος, αποστολή των οποίων είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Χώρας. Το στρατιωτικό προσωπικό εργάζεται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, χωρίς ουσιαστικά μέχρι κα σήμερα τηρούμενο ωράριο εργασίας, αποζημίωση για την πέραν του ωραρίου εργασία του, για τη ψυχολογική φόρτιση ευθυνών και καθηκόντων του, την εσωτερική μετανάστευση, τη διαρκώς αυξανόμενη σύγκρουση με την οικογένεια κλπ, σε αναντιστοιχία με συναφείς κλάδους που εισπράττουν τα κεκτημένα τους.   

Τα Γενικά Επιτελεία με την πρότασή τους (όπως τουλάχιστον διέρρευσε, αναρτήθηκε στα διάφορα blogs και γράφτηκε στον ημερήσιο τύπο) προτείνουν τη σύνδεση του βασικού μισθού και των ειδικών επιδομάτων με το διοικητικό βαθμό, τη σύνδεση της εργασίας με την παραγωγικότητα και τη δημιουργία κινήτρων παραμονής των Στελεχών στις ΕΔ.

Ενώ με μια ματιά διαφαίνεται όπως, τουλάχιστον ερμηνεύτηκε από τη δημοσιογραφική πένα, ότι οι υψηλόβαθμοι θα δουν τα εισοδήματά τους να περικόπτονται κατά 30%, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Τουναντίουν οι άμεσα θιγόμενοι είναι οι χαμηλόβαθμοι (ιδίως οι ΕΠΟΠ και οι ΕΜΘ) και οι αξιωματικοί μέχρι και βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, οι οποίοι ήδη με το νέο νόμο περί ιεραρχίας (Ν.3883/2010) καθηλώνονται στα 35 χρόνια πραγματικής παραμονής τους στο στράτευμα και εξέλιξη μέχρι και το βαθμό του Συνταγματάρχη.

Δεν χρειάζεται δε να αναφέρουμε ότι αυτοί που ουσιαστικά «παράγουν» στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι χαμηλόβαθμοι, οι Υπαξιωματικοί – απόφοιτοι παραγωγικών σχολών (ΑΣΣΥ), οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), οι οποίοι μαζί με τους στρατεύσιμους καταβάλλουν κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια να δουλέψει και να σταθεί όρθιος ένας ολόκληρος μηχανισμός, οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους, αντί πράγματι να ωφεληθούν και δίκαια να ανταμειφθούν για το παραγόμενο έργο τους, με την προτεινόμενη λύση του μισθολογίου καθηλώνονται και τιμωρούνται.

Τα παρακάτω γραφήματα δείχνουν παραστατικά σε βάθος 35ετίας τι πραγματικά χάνουν και ποιοι. Η κάθετη στήλη αναδεικνύει τις απώλειες σε ευρώ στα χρόνια που αποτυπώνονται στην οριζόντια στήλη:   


ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΣΣΕ.ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙ ΧΑΝΟΥΝ



ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΣΜΥ


ΕΠΟΠ


ΕΜΘ