Όλη η ακίνητη περιουσία των ΕΔ που βγαίνει «στο σφυρί».

Σε πλήρη και ακριβή καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρούν οι οικονομικές υπηρεσίες του ΥΕΘΑ. Ο στόχος προφανής. Αφού αξιολογηθούν τα ακίνητα,αλλά και οι εκτάσεις στρατοπέδων -κυρίως αυτές- θα ενταχθούν στο σχέδιο «αξιοποίησης» της κυβέρνησης με στόχο τα 50 δις που πρέπει να συγκεντρωθούν .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί, η ακίνητη περιουσία που είναι στην κατοχή των ΕΔ, είναι σημαντική.Υπάρχουν ακίνητα και εκτάσεις κυριολεκτικά «φιλέτα»! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βγει στο «σφυρί».

Οι στρατιωτικοί,λένε, ότι «θα μπορούσαμε να πουλήσουμε γη για να φτιάξουμε σπίτια για τα στελέχη μας», κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους κακοπληρωμένους Έλληνες στρατιωτικούς.Το πρόβλημα στέγασης των στελεχών είναι μακράν το σημαντικότερο.

Ο ΥΕΘΑ ,κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία για την ακίνητη περιουσία των ΕΔ από τα οποία προκύπτει τι έχει στη κατοχή του κάθε Γενικό Επιτελείο:

ΓΕΣ
Tα ακίνητα που διαχειρίζεται ο Σ.Ξ. στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε 80, μαζί με το πρώην στρατόπεδο «ΛΙΟΣΗ». Από αυτά, τα 4 είναι κενά στρατόπεδα, όπως παρακάτω:
(1) Το Στρδο «ΡΟΚΚΑ», στον Δήμο Μάνδρας

(2) Το Στρδο «ΦΑΝΑΡΙΩΤΟΥ», στο Δήμο Νέας Περάμου

(3) Το Στρδο «ΒΑΡΣΟΠΟΥΛΟΥ», στο Δήμο Μαραθώνα

(4) Το πρώην Στρδο «ΛΙΟΣΗ», στο Δήμο Άνω Λιοσίων

Η αξία των εν λόγω ακινήτων δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί, γιατί αυτή προσδιορίζεται από το Σ.Ο.Ε (Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών) και τις κατά Νόμο εκτιμητικές επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών (Δ.Ο.Υ., Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου).

ΓΕΝ

Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ) το οποίο έχει την νομική υπόσταση του ΝΠΔΔ, διαθέτει ακίνητη περιουσία πλήρως καταγεγραμμένη και δεν κατέβαλε κανένα μίσθωμα διότι οι Υπηρεσίες του στεγάζονται σε ιδιόκτητο ακίνητο. Τα ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα στη παρούσα χρονική περίοδο λόγω λήξεως των μισθωτηρίων συμβολαίων είναι τα ακόλουθα:

(1)        Το ακίνητο επί της οδού Ερμού 15, πολυώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων στο ισόγειο και σταθμό αυτοκινήτων στο υπόγειο συνολικής έκτασης οικοπέδου 794,25 τμ και εμβαδόν κτίσματος 5452,00 τμ. Για το εν λόγω ακίνητο διεξήχθη διεθνής διαγωνισμός την 10 Μαρ 11 με σκοπό την παραχώρηση διαχείρισης για ορισμένο χρόνο (25+5+5 έτη), ο οποίος κατέστη άγονος. Εντός των προσεχών ημερών θα ορισθεί ημερομηνία επανάληψης διεξαγωγής του ανωτέρω διαγωνισμού.

(2)        Το ακίνητο επί της οδού Αθηνάς 6, κτίριο που αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, δύο πλήρεις ορόφους τρεις εσοχές και ένα δώμα, συνολικής έκτασης οικοπέδου 457,88 τμ και εμβαδόν κτίσματος 2045,00 τμ. Για το ακίνητο της οδού Αθηνάς διεξήχθη διεθνής διαγωνισμός την 10η Μαρ 11 με σκοπό την παραχώρηση διαχείρισης για ορισμένο χρόνο (25+5+5 έτη), ο οποίος κατέστη άγονος. Εντός των προσεχών ημερών θα ορισθεί ημερομηνία επανάληψης διεξαγωγής του ανωτέρω διαγωνισμού.

(3)        Διώροφη μονοκατοικία επί της οδού Λόφου 10 στην Εκάλη, συνολικής έκτασης οικοπέδου 2801,30 τμ και εμβαδόν κτίσματος 143,15 τμ.

Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι κληροδότημα το οποίο τελούσε υπό τον όρο να διατεθεί για συγκεκριμένο κοινωφελή σκοπό (θέρετρο τέκνων των απόρων βαθμοφόρων του ΠΝ). Ο όρος αυτός έχει ανατραπεί με την υπ. αριθμόν 2248/2004  Απόφαση Εφετείου Αθηνών και δίδεται πλέον η δυνατότητα στο ΜΤΝ με δαπάνες του, να ανεγείρει, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, κτίρια ή οτιδήποτε άλλο δεν παραβαίνει το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής. Έχουν γίνει επαφές με εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων χωρίς όμως να υποβληθεί από μέρους τους κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Επιπλέον, το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) διαθέτει ακίνητη περιουσία πλήρως καταγεγραμμένη και δεν κατέβαλε κανένα μίσθωμα διότι οι Υπηρεσίες του στεγάζονται σε ιδιόκτητο ακίνητο. Τα ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα στη παρούσα χρονική περίοδο είναι τα ακόλουθα:

(1)        Δύο παλαιά κτίρια επί οικοπέδων 153 τμ (Θεμιστοκλέους 62 & Τζαβέλλα, Αθήνα) και 131 τμ (Ασκληπιού 93 & Σμολένσκυ, Αθήνα) για τα οποία έχουν ληφθεί αποφάσεις ανοικοδόμησης η οποία ανεστάλη λόγω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και ανάγκης κάλυψης άλλων επιτακτικών αναγκών του Π.Ν.

(2)        Ένα οικόπεδο 346 τμ (Τζαβέλλα 5, Πειραιάς) για το οποίο ανεστάλη η απόφαση αξιοποίησης του λόγω μικρού μεγέθους και παρούσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

(3)        Δύο οικόπεδα 322,28 τμ (Αγ. Ιωάννης Ρέντη 5η Πάροδος Παλαιολόγου – Ξηρουχάκη) και 78,75 τμ (Δραπετσώνος 111, Πειραιάς) με συνιδιοκτήτες.

(4)        Μία ερειπωμένη μονοκατοικία επί οικοπέδου 98,92 τμ (Εφεσσού 47, Καισαριανή) που έχει ληφθεί απόφαση να εκποιηθεί αλλά στη γενόμενη δημοπρασία ουδείς προσήλθε.

(5)        Περιορισμένος αριθμός αγροτικών ακινήτων μη χαρακτηρισμένα ως Ναυτικά Οχυρά τα οποία δεν αξιοποιούνται καθόσον  είναι δασωμένα ή ευρίσκονται εντός Α΄ ζώνης προστασίας Αρχαιολογικών Χώρων ή αποτελούν Χώρους Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος.
Τα Προαναφερόμενα ακίνητα ΤΕΣ, εφόσον αρθούν τα υφιστάμενα προβλήματα αξιοποίησής τους, θα επιφέρουν έσοδα που εκτιμώνται σε 100.000 €, κατ’ έτος.

ΓΕΑ
Οι εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο μέγιστο τμήμα τους είναι ανεπτυγμένες σε εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί «Υπέρ και Δαπάναις του Δημοσίου».

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια οι εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται από την Π.Α., εφόσον κριθεί επιτελικά, να αποδεσμεύονται και να διατίθενται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για περαιτέρω εκμετάλλευση.

Επίσης, τμήμα των εγκαταστάσεων –κυρίως εξυπηρέτησης προσωπικού– αποτελεί ιδιοκτησία του Ταμείου Αεροπορικής Αμύνης (ΤΑΑ) και του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (ΜΤΑ), Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από την Πολεμική Αεροπορία και τα οποία διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Με τις διατάξεις του Ν.Δ. 3960/1959 καθορίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΤΑΑ, καθώς και στην εκποίηση αυτής. Με την Υπουργική Απόφαση 347656/25-7-91 (ΦΕΚ 653Β’/7-8-91) καθορίστηκε η διαδικασία εκμισθώσεως της ανωτέρω ακίνητης περιουσίας. Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε στις αρχές του 2010 την καταγραφή ακινήτων αρμοδιότητάς της και ήδη η καταγραφή ακινήτων ΤΑΑ και ΜΤΑ ολοκληρώθηκε.

Τέλος, σημειώνεται ότι με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία επιλογής εξειδικευμένου συμβούλου (με τη συμμετοχή μεγάλης Τράπεζας) για την καταγραφή και την αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ και των Ε.Δ. Ο σύμβουλος θα υποβάλλει και προτάσεις για μορφές αξιοποίησης ακινήτων που δεν καλύπτουν στρατιωτικές χρήσεις ή δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν κατά χρήση σε ΟΤΑ για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.