Όταν άφηναν τον στρατό να κάνει έργα …761 Τάγμα Μηχανικού

Ενα  ξεχασμένο κοινωνικό έργο του στρατού εν έτει 1961 στο Πήλιο εντόπισε και αναδεικνύει το OnAlert. Mετά το ρεπορταζ για την »παρουσία » των Ιπτάμενων και Τζέντλεμαν’‘ ,των πιλότων των Μιραζ 2000, στην Πορταριά  παρουσιάζουμε ένα έργο του 761 Τάγματος Μηχανικού στον Μυλοπόταμο Πηλίου,το 1961,όπως το καταγράφουν δυο πινακίδες που είναι εντοιχισμένες στο έργο.

Πρόκειται για 131 (!) τσιμεντένια σκαλιά με τα οποία αποκτά κανείς πρόσβαση σε μια απομονωμένη και πανέμορφη παραλία – αυτή του Μυλοποτάμου στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, πρός το Αιγαίο. Οι άνδρες του 761 ΤΜ -ίσως στο πλαίσιο της ΜΟΜΑ – έχτισαν ένα μεγάλο πέτρινο τοίχο αντιστήριξης και το σκαλιά στην γκρεμίλα, και την »άνοιξαν» για τον πολύ κόσμο! Εκεί τωρα υπάρχει ένα ανετο πάρκινγκ για τους απαιτητικούς φυσιολάτρες επισκέπτες και λειτουργούν μερικά εστιατόρια και μπαράκια -τα περισσότερα του τοπικού Δήμου που τα νοικιάζει σε ιδιώτες. Κάτω μια »κλειστή’ από βράχους παραλία με πεντακάθαρη άμμο και πεντακάθαρα νερά ενω ένα πέρασμα κάτω από ενα βράχο οδηγεί σε μια άλλη πιο μικρή παραλία και μια μικρή σπηλιά. Είναι γεγονός ότι η δουλειά των ανδρών του 761 ΤΜ το 1961  εφερε την ανάπτ6υξη στην περιοχή, μικρή τότε, μεγαλύτερη σήμερα.
Η ιστορία που αναδεικνύουμε δείχνει και πόσο λάθος ήταν η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη να διαλύσει την ΜΟΜΑ για να ικανοποιηθούν, όπως λέγεται -και γράφτηκε τότε-  συντεχνιακά αιτήματα εργολάβων κλπ.

ΥΓ . Υπάρχει κανείς που θυμάται κατι από αυτό το έργο – συγγενής αξιωματικού, στρατιώτη ή από κάποιο αρχείο;Αλλά και από επισκέπτες -χρήστες των σκαλιών του 761 ΤΜ του Μυλοποτάμου περιμένουμε απόψεις …