«Ούτε λέξη για τους μηχανικούς κ.Αρχηγέ;»-Επιστολή στον Α/ΓΕΑ

Ένας απόστρατος αξιωματικός-μηχανικός της ΠΑ, έστειλε επιστολή προς τον Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο Αντώνη Τσαντηράκη και του επισημαίνει ότι δεν είπε ούτε λέξη για τους μηχανικούς της ΠΑ ,στην ομιλία του στην εκδήλωση για τη γιορτή της ΠΑ στο Badmigton.

Όλη η επιστολή του Δρ.Στέφανου Τσολακίδη προς τον Α/ΓΕΑ:
Προς: Αντιπτέραρχον (I)
κ. Αντ. Τσαντηράκην
Αρχηγόν ΓΕΑ

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,

Θερμά συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας. Εκφράζω επίσης τις καλύτερες ευχές μου για την συμπλήρωση 100 χρόνων της Ελληνικής αεροπορικής ιστορίας.
Δράττομαι της ευκαιρίας να καταγράψω μερικές παρατηρήσεις για την γιορτή στο θέατρο Badmington – στην οποία προσκλήθηκα ευγενώς και ανεπίσημα από φίλο εν ενεργεία Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας – αναγνωρίζοντας ότι δεν ήταν δικής σας ευθύνη η όλη προετοιμασία της διεξαγωγής λόγω των αιφνίδιων αλλαγών στην ιεραρχία.
Δυστυχώς δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη στο λόγο σας αλλά και καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης από τους άλλους παρουσιαστές για τους Μηχανικούς (ένστολους και πολίτες) απασών των βαθμίδων οι οποίοι επί 100 έτη διατηρούν στο υψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο όλων των εγχώριων οργανισμών την Πολεμική Αεροπορία διοικώντας παράλληλα το 70% του προσωπικού της. Εκτός των Μηχανικών βεβαίως θα έπρεπε να γίνει στοιχειώδης μνεία και για όλες τις άλλες ειδικότητες (Ελεγκτές Αεράμυνας, Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτές, Διοικητικοί, Οικονομικοί, Εφοδιαστές, Άμυνας / Φρούρησης, Μετεωρολόγοι, Πολιτικό Προσωπικό, Στρατεύσιμοι κ.λ.π.) γιατί επί τέλους δεν υπάρχουν μόνο οι Χειριστές αεροσκαφών και ελικοπτέρων που εργάζονται στο Όπλο. Θεωρώ ότι στον 21ο αιώνα πρέπει να απαλλαγούμε από διάφορα συμπλέγματα ανωτερότητας και κατωτερότητας που μας έχουν κληροδοτηθεί.

Πέραν των ανωτέρω οφείλω να αναφέρω ότι το περιεχόμενο της τελετής (Α΄ μέρος) το βρήκα πολύ πτωχό και όχι αντάξιο της τεράστιας αεροπορικής ιστορίας μας. Σ’ ένα μισοάδειο θέατρο (ευτυχώς υπήρχε η παρουσία των ένστολων Ικάρων – δεν διέκρινα όμως αλλοδαπούς) απουσίαζαν οι αεροπορικοί φορείς που απαρτίζουν οι άνθρωποι που πόνεσαν και διακόνησαν επί έναν αιώνα την Αεροπορική Ιδέα όπως αναγράφονται ενδεικτικά στο επισυναπτόμενο παράρτημα. Ένας ασθμαίνων παρουσιαστής προσπαθούσε επιδεικνύοντας αμφίβολο πνεύμα να διασκεδάσει τους παρευρεθέντες και δυο φιλότιμοι αερομοντελιστές να κατευθύνουν πάνω από τα κεφάλια μας ένα zeppelin – μπαλόνι και δυο αεροπλανάκια.
Συμπληρώνοντας 44 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε όλους του αεροπορικούς χώρους (Πολεμική Αεροπορία, Ολυμπιακή Αεροπορία, Αεραθλητισμό, Αεροπορικές Εκδόσεις, Αεροπορική Βιομηχανία, Ακαδημαϊκό Περιβάλλον, Αεροπορικό συνδικαλισμό κ.λ.π.) νομίζω ότι δικαιούμαι να προτείνω την εμπλοκή όλων των αεροπορικών φορέων σε όλες τις εκδηλώσεις / προβληματισμούς / χορηγίες / εθελοντισμό που κατά καιρούς οργανώνονται. Είμαστε ένα τεράστιο διαθέσιμο δυναμικό το οποίο επιβάλλεται να χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα σε κρίσιμες εποχές.
Παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε προσφορά.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Δρ. Στέφανος Τσολακίδης
Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας (Μηχ.) ε.α.
Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου
Αεροναυτικής και Αστροναυτικής