Ποιοι εξαιρούνται από τις μεταθέσεις για Κύπρο.

 Επανέρχεται το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, για το θέμα των μεταθέσεων στη Κύπρο,επισημαίνοντας ότι αυτές δεν είναι υποχρεωτικές για τους στρατιώτες. Γράφει σε ανακοίνωσή του ,τις προϋποθέσεις:

Εμείς ενημερώνουμε υπεύθυνα τους συναδέλφους φαντάρους και τους γονείς τους ότι σύμφωνα με την απόρρητη διαταγή-χωρίς κανένας να καταλαβαίνει γιατί η διαταγή που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις μετάθεσης στην ΕΛΔΥΚ πρέπει να είναι Απόρρητη- οι όροι είναι οι εξής:
* Ο Φαντάρος πρέπει να είναι έως 25 ετών.
* Να μην κατάγεται από την παραμεθόριο (νησιά και Έβρος)
* Να μην είναι παιδί χωρισμένων παιδιών και προστάτης οικογένειας.
* Η Σωματική του Ικανότητα να είναι Ι1-Ι2.

Τα κλιμάκια του ΓΕΣ και οι αξιωματικοί ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Πρώτα έρχονται οι υποσχέσεις: «στην Κύπρο λοιπόν υπάρχουν τέλειες εγκαταστάσεις, ιντερνέτ, γήπεδα, πολλές έξοδοι για φθηνή και καλή διασκέδαση, πληρωμένα εισιτήρια για τους Ελδυκάριους και τις οικογένειες τους, καλός μισθός».
Τι δεν λένε: ότι ο μισθός που ανταποκρίνεται σε ένα ακριβότερο επίπεδο ζωής μειώθηκε κατά πολύ (30%) από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλο. 
Η ΕΛΔΥΚ βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη και είναι συνέχεια σε Επιφυλακή. Εξάλλου, οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου-φυσικού αερίου κλιμακώνουν την πολιτική αντιπαράθεση, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης. Αυτό σημαίνει συνεχείς και σκληρές ασκήσεις, αυστηρή πειθαρχεία που μεταφράζεται σε πολλές φυλακίσεις και κρατήσεις, άρα σε παράταση της θητείας για πολλούς συναδέλφους που υπηρέτησαν στην ΕΛΔΥΚ.
Και αν ο φαντάρος θέλει να πάρει μια ανάσα και ζητήσει έξοδο ή άδεια συνειδητοποιεί ότι οι καταστάσεις επιβίβασης, δηλαδή τα δωρεάν εισιτήρια μειώθηκαν, με αποτέλεσμα ο στρατός που είναι υπεύθυνος για τη μετάθεση εκτός συνόρων να υποχρεώνει στρατιώτες και γονείς να αναλάβουν το κόστος της μετακίνησης.