Συνδικαλισμός στο στρατό.Και τώρα τι κάνουμε;

Άλλους τους ενθουσίασε,άλλους τους σόκαρε,άλλους τους έβαλε σε σκέψεις και σε προβληματισμό. Η θετική εισήγηση του Αρείου Πάγου για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις,ήταν εξέλιξη που προκάλεσε πάρα πολλές συζητήσεις.

Θα λέγαμε ότι οι αντιδράσεις καθορίζονταν περισσότερο από τις…ηλικίες. Οι παλαιότεροι εν ενεργεία αξιωματικοί και οι περισσότεροι απόστρατοι, αντιμετώπισαν αρνητικά την εισήγηση του Αρείου Πάγου. Οι νεότεροι και μάλλον πιο απελπισμένοι στρατιωτικοί βλέπουν τη προοπτική να αποκτήσουν ένα όργανο που τουλάχιστον θα μπορεί να μεταφέρει τους προβληματισμούς τους και τις αγωνίες τους σαφώς θετικά.

Πάνω απ΄ όλα απαιτείται ψυχραιμία απ΄ όλους. Κι απ΄ αυτούς που βλέπουν το συνδικαλισμό στον στρατό ως απειλή διάλυσής του και απ΄ αυτούς που πιστεύουν ότι όλα θα λυθούν με την ίδρυση σωματείου. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.

Περίπτωση απεργίας έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον Αεροπαγείτη που εισηγήθηκε θετικά για τον συνδικαλισμό. Άρα ας μην είμαστε υπερβολικοί κι ας μην κοροϊδευόμαστε. Το πιθανότερο είναι το νέο συνδικαλιστικό όργανο των στρατιωτικών να μην είναι τίποτα παραπάνω από μία …αλλαγή ταμπέλας. Ο ΣΥΣΜΕΔ,δηλαδή τόσα χρόνια τι ρόλο έπαιζε; Το επίπεδο των «διεκδικήσεων» τους και του τρόπου με τον οποίο τις εξέφραζαν ήταν πάντα υψηλό ,σοβαρό και αξιοπρεπές. Ποιο θα είναι το πρόβλημα αν ο ΣΥΣΜΕΔ, λέγεται ‘Ενωση Ελλήνων Αξιωματικών,αλλά εξακολουθήσει να έχει την ίδια σοβαρή παρουσία;

Από την άλλη αν το πράγμα παρεκτραπεί -που δεν το νομίζουμε- εδώ είμαστε να το ξαναδούμε το ζήτημα.

Πολλοί ίσως θα πείτε ,γιατί είναι αναγκαία η δημιουργία ενός οργάνου που θα έχει το ρόλο του «στρατιωτικού σωματείου»; Μα γιατί με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ακουστεί στην εξουσία αλλά και στην κοινωνία  η φωνή των ένστολων. Τους τελευταίους 16 μήνες οι επιθέσεις που δέχτηκαν οι ένστολοι άγγιξαν -και κάποιες φορές ξεπέρασαν- τα όρια του εξευτελισμού. Κανείς από την ηγεσία τους δεν βρήκε το θάρρος όχι να κάνει …αντίσταση στην πολιτική ηγεσία ,αλλά να πει δημόσια μια κουβέντα που να έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και κυρίως να έδινε το μήνυμα στην κοινωνία ότι οι στρατιωτικοί δεν ήταν και δεν είναι οι …απόλυτοι προνομιούχοι που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής,όπως περίπου τους είχε παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ή ως «άτομα με αυτιστική νοοτροπία» ,όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ο υπουργός Άμυνας. Φθάσαμε στο σημείο να θεωρούμε μεγάλη επιτυχία ότι δεν κόπηκε εντελώς το επίδομα επικινδυνότας για πιλότους,αλεξιπτωτιστές και όσους στρατιωτικούς εκτελούν επικίνδυνες υπηρεσίες!