Τι αποφάσισε η διυπουργική για τη μείωση του 12% στις ΕΔ.Ποια τα ισοδύναμα μέτρα που θα προταθούν στην τρόϊκα

Το “μπαλάκι” περνά στη τρόϊκα που έρχεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα. Η κυβέρνηση έφτιαξε το “χαράκωμά” της για τη μείωση του 12% στις ΕΔ και αναμένει την “επίθεση” των δανειστών. Θα δεχτούν τα “ισοδύναμα μέτρα” που θα παρουσιάσουν για το μισθολόγιο των στρατιωτικών;

Όπως είχαμε γράψει η πρόταση του Π.Παναγιωτόπουλου προβλέπει περικοπές και μετακύλιση στις πληρωμές δόσεων για εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος. Αυτές συνολικά δίνουν ένα ποσό 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Η “γραμμή” Παναγιωτόπουλου είναι αυτή που εξέφρασε αμέσως μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
“Αυτό που είπα στον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι ότι ο Πρωθυπουργός, εγώ ως Υπουργός Άμυνας και όλη η Κυβέρνηση, βρισκόμαστε σε έναν καθημερινό αγώνα για να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τις νέες περικοπές κατά 10% ως 12% στο μισθολόγιο όσων υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να αντέξει μία νέα οδυνηρή θυσία. Ήδη οι περικοπές που έχουν γίνει στα μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατά μέσον όρο στο 37%.

Υπάρχουν οικογένειες οι οποίες έχουν μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα και πρέπει αυτό να το καταλάβουμε. Να καταλάβουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού. Να καταλάβουμε ότι μας εξασφαλίζουν, αποσυνδέοντας τα όποια καθημερινά τους προβλήματα, την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, που είναι πολύτιμα, για να μπορέσουμε ήσυχοι και απερίσπαστοι να προχωρήσουμε στα θέματα της οικονομίας.

Επειδή λοιπόν δίνουμε πολλή μεγάλη σημασία στην εθνική ασφάλεια της χώρας, πρέπει όλα αυτά να τα προσέξουμε και από τη πλευρά μας. Ενημέρωσα και τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι έχουμε καταβάλει πολλή μεγάλη προσπάθεια, έχουμε βρει ισοδύναμα.

Περικόπτουμε δαπάνες χωρίς να προκαλέσουμε βλάβη στο αξιόμαχο ή στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. Πάνω από όλα το αξιόμαχο και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Περικόπτουμε όμως δαπάνες που μπορούν να περικοπούν, έχουμε βρει τα ισοδύναμα ώστε να μη χρειαστεί κατά τη γνώμη μας να υπάρξει άλλη περικοπή”.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση της τρόϊκας. Μέχρι τώρα μονότονα απαντούν σε κάθε επαφή που έχουν με Έλληνες υπουργούς, ότι “πάρτε τα μέτρα που έχετε υπογράψει και θα συζητήσουμε μετά”. Αν εξακολουθήσουν να έχουν αυτή τη θέση τότε είναι δεδομένο ότι λύση δεν μπορεί να βρεθεί. Με την προσφορά ισοδύναμων μέτρων η λογική λέει ότι θα πρέπει να υποχωρήσουν.

Μέχρι τώρα όμως η τρόϊκα έχει δείξει ότι δεν έχει και πολλές επαφές με τη λογική.