Τι είχε ειπωθεί στη Βουλή για το μολυσμένο νερό στο Στεφανοβίκειο

To τελικό πόρισμα του ΙΓΜΕ για την ποιότητα των υπόγειων υδάτων στην περιοχή Αρμενίου – Κιλελέρ – Στεφανοβικείου είχε παρουσιασθεί πρόσφατα στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.


Σύμφωνα με το ΙΓΜΕ:

α) οι συγκεντρώσεις χρωμίου, εξασθενούς χρωμίου και αρσενικού ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες τιμές

β) τα κύρια αίτια για τις αυξημένες συγκεντρώσεις είναι φυσικά (χρωμίτες και αρσενοπυρίτες που συναντώνται στο υπέδαφος) αν και διαπιστώνονται και ανθρωπογενή αίτια

γ) ο ρηχός υδροφόρος ορίζοντας δεν επικοινωνεί με το βαθύ υδροφόρο, γεγονός που προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό τα υπόγεια νερά από επιφανειακές πηγές ρύπανσης δ)καταγράφονται σημειακές πηγές ρύπανσης που προκύπτουν από αγροτικές δράσεις (έκπλυση ψεκαστικών μηχανημάτων)

ε) επείγει η ανόρυξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων ώστε να παρασχεθεί στους κατοίκους των περιοχών καθαρό νερό στ) είναι αναγκαία η πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων ώστε να διαπιστώνεται η ποιότητα των υπόγειων υδάτων που διατίθενται τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Καρτάλης «Όπως είχαμε δεσμευθεί εξετάσαμε στην 1η συνεδρίαση εντός του 2012, το τελικό πόρισμα για τα υπόγεια νερά στη ζώνη Αρμένιο-Κιλελέρ-Στεφανοβίκειο. Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΥΠΕΚΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.


Τέτοια μέτρα είναι η ανόρυξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων που θα διασφαλίσουν τη διάθεση καθαρού νερού στους κατοίκους της περιοχής αλλά και η άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας που οδηγεί στη ρύπανση των νερών και του εδάφους. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής δεν έχει εκτελεστικό χαρακτήρα αλλά μέσα από το πόρισμα της θα πιέσει τους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και θα τους ελέγξει για το αν ανταποκρίθηκαν, καταλογίζοντας αν απαιτηθεί και τις ευθύνες εκεί που αντιστοιχούν.»


Στη Συνεδρίαση συμμετείχαν οι Βουλευτές Θεσσαλίας Β. Έξαρχος, Β. Αλεξανδρίδου, Μ. Θεοχάρη, Σ. Μερεντίτη, Μ. Χαρακόπουλος, Σπ. Ταλιαδούρος, Θ. Νάκος, Ν. Λέγκας, Αντ. Σκυλλάκος, Ηρώ Διώτη, ενώ παρέστη η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελ. Λαίτσου και ο Αντιδήμαρχος Φαρσάλων Ν. Τριανταφύλλου.


magnesianews.gr