Τι ισχύει στην Ευρώπη για τα «σωματεία» στρατιωτικών.Δείτε τα στοιχεία.

Να προλάβει τις εξελίξεις και να μην λειτουργήσει η απόφαση του Αρείου Πάγου ως αφορμή για την δημιουργία “σωματείων” στις ΕΔ,προσπαθεί η ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Η πίεση που νοιώθουν τα στελέχη των ΕΔ στην καθημερινή ζωή τους δεν έχει τρόπο να εκτονωθεί όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους πολίτες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όχι ευχάριστες σ΄ ότι αφορά στον συνδικαλισμό στις ΕΔ.

Ωστόσο σε όλα πρέπει να υπάρχει μέτρο και αυτό προκύπτει από τη μελέτη που έχει γίνει από επιτελείς του ΥΕΘΑ και από την οποία προκύπτει,ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αποτελεί και …το τέλος του κόσμου. Αντιθέτως όπως προκύπτει από την ανάγνωση του “χάρτη των ένστολων ενώσεων-σωματείων” της Ευρώπης,το φαινόμενο είναι πολύ παλαιό. Βέβαια είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν οι Σουηδικές ΕΔ με τις Ελληνικές.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

ΣΟΥΗΔΙΑ
:Το παλαιότερο “σωματείο” εν ενεργεία στρατιωτικών έχει ιδρυθεί το 1907 στη Σουηδία. Μόλις το 2010 έγινε μέλος της EUROMIL . Τα μέλη που είναι εγεγγραμένα είναι 8.803.

ΔΑΝΙΑ:Έτος ιδρύσεως 1967, έχει 7.205 μέλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Από το 1956 υπάρχει ένωση εν ενεργεία στρατιωτικών στην οποία συμμετέχουν άπαντες. Από τον Αρχηγό, μέχρι τον λοχία. Γι΄ αυτό και τα μέλη της γερμανικής ένωσης είναι 206.873

ΡΩΣΙΑ:Μόλις το 1992 δημιουργήθηκε ένωση ένστολων. Μόλις 7.400 τα μέλη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ:
Το 2006 ιδρύθηκε ,μόλις 200 τα μέλη

ΓΑΛΛΙΑ:2001 εμφανίστηκε και στη Γαλλία το φαινόμενο. 268 έχουν εγγραφεί.

ΙΤΑΛΙΑ:Από το 1999 που ξεκίνησε έχουν εγγραφεί 4500 στρατιωτικοί.

ΚΥΠΡΟΣ:1506 ένστολοι έχουν ενταχθεί στην Ένωση που λειτουργεί από το 2008.

Απ΄ όλα τα μοντέλα ,αυτό που “καλοβλέπουν” στο ΥΕΘΑ, είναι το γερμανικό,όπου όλοι εντάσσονται σε μία ένωση που σε καμία περίπτωση δεν έχει τη λογική συνδικαλιστικού οργάνου.