Το «στοιχειωμένο» πρόβλημα των ΕΜΘ!

Το θέμα των ΕΜΘ που κατετάγησαν από το 1979 έως το 1982 και η βαθμολογική εξομοίωσή τους με τους λοιπούς υπαξιωματικούς μη παραγωγικής σχολής,τίθεται στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ,μήπως και βρεθεί λύση.

Με έγγραφό του ο ΣΥΣΜΕΔ,επαναφέρει το ζήτημα:

•Τα έτη 1979, 1980, 1981 και 1982 κατετάγησαν, σταδιακά, στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων γυναίκες συνάδελφοι

•Το 2004, είκοσι επτά (27) χρόνια αργότερα, όσες υπηρετούσαν ως μόνιμες και έφεραν το βαθμό του Ανθυπασπιστή, προήχθησαν, μετά από ορθή και δίκαιη πρόβλεψη του νομοθέτη, στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχου των άλλων Κλάδων. Για την προαγωγή τους, δε, στους βαθμούς Λοχαγού, Ταγματάρχη, Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων, ως χρόνος αξιωματικού υπολογίσθηκε ο χρόνος υπαξιωματικού και ανθυπασπιστή πέραν των 15 ετών από την ονομασία τους στο βαθμό του λοχία και αντιστοίχου.

•Κατατάχθηκαν, για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και αργότερα, αντίστοιχα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, σε κατώτερα στελέχη, οπλίτες με πενταετή υποχρέωση, οι οποίοι κατανεμήθηκαν στα διάφορα Όπλα, Σώματα και ειδικότητες σύμφωνα με το νόμο αυτόν.

•Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι εκ των ανωτέρω επιθυμούσαν, ύστερα από αίτησή τους, αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν για περαιτέρω παραμονή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με το βαθμό που έφεραν ως EMΘ μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξέλιξη βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή και μισθολογικά μέχρι το βαθμό του Λοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

•Το περασμένο διάστημα εκδηλώθηκε πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να ρυθμίσει οριστικά το πρόβλημα των προαγωγών των ως άνω συναδέλφων θεσμού ΕΜΘ με δίκαιο τρόπο, έχοντας ως σημείο αναφοράς την εξέλιξη των υπολοίπων υπαξιωματικών, που προέρχονται από μη παραγωγικές σχολές και κατά το πρότυπο της ανάλογης εξέλιξης με τις γυναίκες συναδέλφους όπως προαναφέρθηκε στις ανωτέρω δεύτερη και τρίτη παραγράφους.

Ωστόσο, δεν υπήρξε νομοθετική παρέμβαση εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων που «πάγωσαν» προσωρινά το θέμα.

Ο ΣΥΣΜΕΔ επισημαίνει:

“Αν αναλογιστούμε ότι οι ανωτέρω συνάδελφοι θεσμού ΕΜΘ το έτος 2015, με τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας, θα αποχωρήσουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, πιστεύουμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να προχωρήσετε και να ολοκληρώστε τη νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου που σαφέστατα οι ανωτέρω συνάδελφοι απώλεσαν με την πάροδο του χρόνου.
Είναι δε, πρόδηλα, γνωστό ότι ο κατεχόμενος βαθμός των στρατιωτικών είναι απόλυτα συνδεδεμένος με σειρά δικαιωμάτων και προνομίων που αυτός οριοθετεί, δημιουργώντας τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, στις οποίες πρέπει ο υπόψη εργαζόμενος να παραμείνει προσηλωμένος και αφοσιωμένος και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βασικό και οιωνεί κριτήριο χαρακτηρισμού επιπέδου, ικανοτήτων, σκέψης, απόδοσης κλπ.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιατί και πως αδικούνται οι ΕΜΘ στο θέμα των μετατάξεων

Μετά τους ΕΜΘ,διεκδικούν βαθμούς και οι ΕΠΟΠ. Πρώτη ερώτηση στη Βουλή