Το…άγιο Super Puma,οι ακρίτες μας και οι περικοπές στις ΕΔ. Μια ιστορία

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι στρατιωτικοί δέχθηκαν σκληρές ερωτήσεις από συναδέλφους δημοσιογράφους ,οι οποίοι εξέφραζαν την άποψη που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. “Γιατί να μην δεχτείτε περικοπές,όπως όλοι αφού δεν κάνετε τίποτα”, ήταν το νόημα των ερωτήσεων,αν κι έγιναν πολύ πιο …ευγενικά.

Δεν κάνουν τίποτα. Μονίμως μας διαφεύγει ότι οι ΕΔ καλύπτουν τις “μαύρες τρύπες” του κράτους και ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές. Το ΄χουμε γράψει πολλές φορές στο Onalert. Mια ιστορία θα σας πείσει.

Ηλικιωμένος στην Πάτμο μας έλεγε για το …”άγιο Super Puma”! Γιατί είναι άγιο; Μα γιατί είναι η τελευταία ελπίδα ενός αρρώστου, ενός τραυματία σε οποιοδήποτε ακριτικό νησί του Αιγαίου. Και στην Πάτμο που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή αλλά το χειμώνα όλοι την ξεχνάνε. Η αφήγηση του ηλικιωμένου:

“Άσε εμάς τους γέρους. Αν ένα παιδάκι πέσει και σπάσει το χέρι ή το πόδι του και χριεαστεί κάτι παραπάνω, θα πρέπει να περιμένει το καράβι που έρχεται -αν ο καιρός είναι καλός- δυο φορές την εβδομάδα. Το μόνο που μένει είναι το…άγιο Super Puma. Πριν τη κρίση δεν ανησυχούσαμε τόσο. Όταν υπήρχε ανάγκη ερχόταν αμέσως. Τώρα με τις οικονομίες που λένε ότι κάνουν παντού, έχουν ένα ελικόπτερο που ξεκινά από Λήμνο και Χίο και περνά απ΄ όλα τα νησιά για να μαζέψει αρρώστους και τραυματίες! Μοιάζει σαν επιχείρηση πολέμου με το ελικόπτερο να …μαζεύει τις απώλειες! Θα χωρέσεις στο …άγιο Super Puma μέχρι να φθάσει εδώ; Αγωνία. Βέβαια οι άνθρωποι της ΠΑ πάντα μας “βολεύουν”.

Το …άγιο Super Puma είναι μόνο μία από τις πολλές ιστορίες οι οποίες καθημερινά αποδεικνύουν ότι οι ΕΔ υποκαθιστούν το κράτος . Όχι σήμερα. Πάντα. Και αυτό πάντα …βόλευε το κράτος το οποίο ακόμη και σε κρίσιμους τομείς όπως η περίθαλψη των πολιτών ακριτικών περιοχών δεν είχε κάνει τίποτα. Γιατί ήξερε ότι το “αποκούμπι” των ΕΔ είναι πάντα εδώ.

Αυτό το “αποκούμπι” όμως το έχουν διαλύσει. Και όπως έχουμε ξαναγράψει η κατάρρευση των ΕΔ θα σημάνει αυτόματα και την κατάρρευση πολλών και σημαντικών υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες.

Όσοι δεν το ΄χουν καταλάβει θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.